Švedsko tožilstvo je po navedbah njegove direktorice Marianne Ny ugotovilo, da so izčrpane vse možnosti za nadaljevanje preiskave o obtožbah na račun Juliana Assangea in jo je zato tudi ustavilo. S tem je tudi preklicalo priporni nalog, ki bi ga lahko podaljšalo do leta 2020, ko bi kazenski pregon proti njemu zaradi domnevnega posilstva zastaral. Na tiskovni konferenci v Stockholmu je Nyeva še pojasnila, da so preiskavo proti ustanovitelju Wikileaksa ustavili, ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do njegove izročitve Švedski. Včeraj je bil sicer zadnji rok za podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se tamkajšnje pravosodje ni odločilo.

Assange daleč od prostosti

Sam Assange švedske odločitve ni komentiral, njegov odvetnik Per E. Samuelsson pa jo je ocenil za popolno zmago svojega klienta ter dejal, da je ta zdaj prost človek, ki lahko zapusti zatočišče na ekvadorskem veleposlaništvu kadarkoli želi. Odločitev švedskega tožilstva še zdaleč ni zadovoljila tožnice in njene odvetnice Elisabeth Fritz. Slednja je ogorčena, ker se je osumljeni posiljevalec na tak način lahko izognil pravici in sodišču, povedala pa je tudi, da je njena klientka šokirana in je nobena odločitev ne more prepričati, da je Assange ni posilil.

Odločitev švedskih pravosodnih organov ne pomeni, da lahko Assange mirno odkoraka iz svojega prostovoljnega petletnega zapora na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Tamkajšnja policija je sporočila, da ga bo kljub švedski opustitvi pregona aretirala, če ga bo zapustil. Povod za to je njegovo izogibanje sodišču, ki je leta 2012 odločilo da ga izroči Švedski, pri čemer je prekršil določila v zvezi z izrečeno varščino. Britanske oblasti pa včeraj tudi niso potrdile ali zanikale morebitne zahteve ZDA po njegovi izročitvi. Pred petimi leti je za širšo javnost obveljalo, da britanska izročitev Assangea ZDA zaradi razkritja ameriški tajnih depeš ne pride v poštev in da si je zato Washington prizadeval, da ga dobi v roke prek Švedske. Kaj se je v ozadju v resnici dogajalo, bo morda razkrito v prihodnosti, glede na švedsko odločitev pa je mogoče trditi, da ta naveza, če je sploh obstajala, ni več aktualna. Bolj zanimivo bo spremljati ravnanje Londona glede na to, da je ameriški pravosodni minister Jeff Sessions nedavno dejal, da je aretacija Assangea zanj prednostna naloga, Sam Assange je sicer napovedal, da se bo ameriškim oblastem predal, če bodo izpustile iz zapora njegovega žvižgača Bradleyja Manninga, ki je medtem spremenil spol in se preimenoval v Chelsea. Slednja je po zaslugi Obamove pomilostitve na svobodi od sredine tega tedna. .