Newyorški župan Bill de Blasio je zagotovil, da ni šlo za teroristični napad, kljub temu pa so bile na območju tudi policijske enote, ki se ukvarjajo z bojem proti terorizmu.

Voznika, ki je sprva skušal pobegniti s kraja dogodka, so policisti že kmalu po dogodku prijeli. Pri tem sta policistom pomagala vsaj dva civilista. Voznik avtomobila je bil 26-letni Richard Rojas iz Bronxa, sicer bivši pripadnik ameriške mornarice.

Reuters poroča, da je Rojas, ki je po pločniku peljal čez tri odcepe, med prijetjem zadrl: “Morali bi me usteliti! Hotel sem jih ubiti!” BBC medtem poroča, da je Rojas “slišal glasove”.

Po besedah prič je bil 26-letnik videti pijan, poroča AP. Krvne analize so medtem pokazale, da Rojas ni bil pod vplivom alkohola, so pa v njegovi krvi našli sledi mamil. Reuters navaja Rojasovega soseda, ki pravi, da je imel Rojas po vrnitvi iz mornarice težave z alkoholom in da je imel hude težave, pri čemer pa mu kljub služenju državi nihče ni pomagal. Njegova policijska kartoteka sicer razkriva, da je imel težave z alkoholom in policijo že prej.

Rojas je star znanec policije

Leta 2008 je bil aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Leta 2011 se je pridružil mornarici, leto kasneje pa je bil obsojen za prekršek, ko je napadel voznika taksija pri mornariški bazi na Floridi. Ob tem je zakričal, da je njegovega življenja konec in zagrozil, da bo ubil policiste, ko se bo vrnil iz zapora, a ob prijetju ni bil nasilen. Nato je leta 2013 zaradi doslej še neznanih razlogov preživel dva meseca v vojaškem zaporu v zvezni državi Južna Karolina, leta 2014 pa je zapustil mornarico. Leto kasneje so ga zopet aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola, v začetku tekočega meseca pa so ga aretirali, ko je nekemu moškemu grozil, da ga bo ubil z nožem. Kot poroča Reuters, je bil Rojas prepričan, da mu je moški “ukradel identiteto”.

Iz Bele hiše so sporočili, da so ameriškega predsednika Donalda Trumpa o dogodku že obvestili.