Kasparov se je že leto pred tem pomeril z zgodnjo inačico računalnika z imenom Deep Blue (globoka modrina). Sestavili so ga strokovnjaki pri družbi IBM. Po uvodnem porazu (prvi poraz svetovnega prvaka v klasični šahovski partiji) se je Kasparov zbral in s tremi zmagami prepričljivo dobil dvoboj s 4 proti 2.

Leto pozneje so Deep Blue izdatno nadgradili. Poleg tega, da je razpolagal z vsemi dosegljivimi partijami v zgodovini, je imel tudi posebno svetovalno moštvo, zadolženo za izbor otvoritev in pomoč pri ponudbah remija. Vodil ga je ameriški velemojster Joel Benjamin. To je bil eden od pogojev IBM in Kasparov je v to nerad privolil; dolarska pogača je bila več kot mamljiva. Dvoboj se je začel sanjsko za človeštvo: v prvi partiji je Kasparov igral zaprto in prepeljal stroj v strateške vode, kjer računanje ni prišlo do izraza. Gladko je zmagal, nato pa šok: Deep Blue je naslednji dan nadigral Kasparova po vseh predpisih in izenačil. Sledili so trije remiji, kjer je imel pobudo človek; v četrti partiji je Kasparov celo izpustil zmago. V šesti, zadnji partiji pa ga je že v otvoritvi polomil: dovolil je stroju žrtev figure in v ostrem obračunu je kmalu položil orožje. Prvak je besnel, obtožil IBM goljufije in zahteval povratni dvoboj. A zgodilo se ni nič – Deep Blue so upokojili. Ni jih bilo malo, ki so menili, da so tako dvoboj kot tudi reakcije po njem le dogovorjena predstava za javnost.

Prva zmaga računalnika v klasičnem dvoboju s svetovnim prvakom pa nikakor ni prinesla konca šaha. Že 30 let prej jo je napovedal Mihail Botvinik, eden od pionirjev računalniškega šaha. Računalnik je pač orodje, ki se ga da s pridom uporabljati, igrati z njim pa ni več smiselno. Mimogrede: šele lani je računalnik ugnal najboljšega v goju. A to je že druga zgodba.

DEEP BLUE – KASPAROV (New York 1997)

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 de4 4.Se4 Sd7 5.Sg5 Sgf6 6.Ld3 e6 7.S1f3 h6? (glej diagram)

Sili belega v obetavno žrtev figure.

8.Se6! De7?

Po 8...fe6 9.Lg6 Ke7 10.0-0 Dc7 bi bilo še vse odprto, tako pa se črni ne bo več razvil.

9.0-0 fe6 10.Lg6 Kd8 11.Lf4 b5 12.a4 Lb7 13.Te1 Sd5 14.Lg3 Kc8

Črne figure so si v napoto. Vsega je konec.

15.ab5 cb5 16.Dd3 Lc6 17.Lf5 ef5 18.Te7 Le7 19.c4.

Črni se je vdal.