Po dveh stečajih od leta 2009 vse kaže, da je murskosoboška Mura, nekoč ena največjih tekstilnih družb v Evropi, sposobna preživeti. A še pred slabima dvema letoma je kazalo, da se bodo stroji v Pomurju za vedno ustavili.

Potem ko stečajnemu upravitelju Aha Mure Stevu Radovanoviću ni uspelo prodati premoženja niti najti najemnikov, je julija 2015 murskosoboško okrožno sodišče odločilo, da se mora proizvodnja po enem letu od začetka stečaja, tako kot narekuje stečajna zakonodaja, ustaviti. Zato se je nekdanji tehnični direktor, pred tem pa dolgoletni član Murine uprave Dušan Gomboc odločil, da bo v stečajnem postopku Aha Mure najel proizvodne zmogljivosti. Ustanovil je družbo Arum, poleg proizvodnje najel tudi blagovni znamki Mura in eMura ter zaposlil približno 300 delavcev.

Donosno poslovanje

Iz pred dnevi objavljenih podatkov o poslovanju je razvidno, da je Arum lani dosegel pet milijonov evrov prihodkov od prodaje in 47.000 evrov čistega dobička (ker je bila družba ustanovljena julija 2015, podatki s tem letom niso primerljivi). Veliko večino oblačil družba šiva za tuje blagovne znamke, proti koncu lanskega leta pa je v Murski Soboti odprla lastno prodajalno. Proizvodne zmogljivosti ima Arum sicer najete do njihove prodaje oziroma do konca letošnjega avgusta.

V kratkem bo Radovanović ponovno, tokrat že sedmič, poskušal prodati celoten poslovno-proizvodni kompleks, ki se razprostira na več kot 50.000 kvadratnih metrih, vključuje pa tudi številno premično premoženje ter blagovni znamki Mura in eMura. Po več spodletelih javnih dražbah se je stečajni upravitelj zdaj odločil premoženje prodati po metodi zbiranja zavezujočih ponudb, rok za njihovo oddajo pa se izteče v prvi polovici julija. Izklicna cena, pod katero Radovanović ne namerava prodati nepremičnin in proizvodne opreme Aha Mure, je 1,6 milijona evrov. Če bo več ponudnikov ponudilo enako najvišjo ceno, bo izbran tisti, ki bo ponudil najkrajši plačilni rok, je v razpisnih pogojih navedel upravitelj.

Ali se bo v prostorih propadle Aha Mure nadaljevalo šivanje oblačil, še ni dokončno znano, vendar pa za to obstaja velika verjetnost, je dejal poznavalec razmer. »Ko bo na podlagi prejetih ponudb izbran najboljši ponudnik, se bo pogajal z najemniki,« pa je povedal Radovanović. Kakšne načrte ima, smo želeli vprašati Gomboca, vendar je bil za komentar nedosegljiv.

Vnovični poskus prodaje srbske Mure

Tokratni prodajni postopek Murinega premoženja se je začel na zahtevo ločitvenega upnika družbe Ledava investicije. Ta je terjatve do Aha Mure odkupila od ameriškega finančnega sklada Pine River Capital, slednjemu pa jih je lani prodala Nova Ljubljanska banka. Kot je v pred dnevi objavljenem rednem trimesečnem poročilu o poteku stečajnega postopka Aha Mure navedel Radovanović, so ga iz družbe Ledava investicije obvestili, da imajo kupca za celoten kompleks. V tem primeru bi na ruševinah Aha Mure lahko nastal proizvodno-poslovni center.

Stečajni upravitelj prav tako propadle srbske hčerinske družbe Aha Mura Prvi maj bo njeno premoženje poskušal prodati z zbiranjem zavezujočih ponudb. To se je v petem prodajnem poskusu začelo konec aprila, rok za oddajo ponudb pa se izteče konec meseca, pri čemer izklicna cena znaša 631 milijonov dinarjev (po včerajšnjem tečaju 5,1 milijona evrov). Srbskega tekstilnega velikana, ki je v najboljših časih, tako kot Mura, zaposloval okoli 7000 delavcev, je murskosoboška družba pred leti prevzela, ker je njen dolgoletni partner nemški Hugo Boss s tem pogojeval nadaljnje sodelovanje.