Premier Miro Cerar je odločno stopil pred novinarje: »Do referenduma o zakonu o drugem tiru ne sme priti! Če pride, bo to ustavilo projekt.« Predsednika društva Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča in njegove podpornike, med drugim tudi stranko SDS, je opomnil, da prevzemajo zelo veliko odgovornost za to, da se zruši projekt, ki je ključnega pomena za Luko Koper, železnice, slovensko gospodarstvo ter navsezadnje državo. »Tisti, ki želijo projekt blokirati, izničiti ves trud, niso proti tej vladi, ampak so proti vam, dragi državljanke in državljani, proti temu, da se Slovenija razvija,« je dodal Cerar. Kovačič, ki se je pomešal med novinarje na novinarski konferenci, se je čutil osebno izzvanega in je izsilil soočenje s premierjem. »Referendum bo, pa če nas imenujete za blokatorje… za karkoli,« je kričal. Ko je končal, so ga pospremili iz prostorov vlade.

Milan Brglez, predsednik državnega zbora, je danes zvečer za prvi dan zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma o tem ključnem vladnem zakonu določil petek. Cerar je pred tem napovedoval, da bi z razpisom zbiranja podpisov v vodo padlo vse, kar »smo postopno gradili v zadnjih dvajsetih letih«. »SMC bo do zadnjega diha branila projekt drugi tir!« je bil odločen premier.

Notranja koalicijska fronta?

Zatrdil je, da koalicija trdno stoji za projektom, četudi je Dejan Židan, kmetijski minister in predsednik SD, javno izrazil dvom o zakonu o drugem tiru. Uporabil je enako retoriko, kot jo uporablja največja opozicijska stranka, ki zbira podpise za referendum. »Kot velika večina ljudi tudi v SD ne razumemo, zakaj se toliko izpostavlja Madžarska. Če nanjo gledamo kot na posojilodajalko, je jasno, da mi sami ceneje dobimo ta posojila kje drugje. To je treba pojasniti,« je svoje dvome v ponedeljek ubesedil Židan.

»Če je Židan izjavil karkoli, kar se ne sklada s skupno usmeritvijo koalicije glede drugega tira, potem je sam s seboj v nasprotju. Kajti na vrhu koalicije teh pomislekov ni izrazil. Rekel je, da projekt podpira, ter zagotavljal celo, da dela za podporo projektu v državnem zboru. Ne znam si razložiti njegovega stališča,« je bil presenečen Cerar. Mimogrede, v torek sta se v Pekingu minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben spet sestala z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom, ki je zatrdil, da Madžarska ostaja resen sogovornik v projektu. Leben je bil s pogovorom »zelo zadovoljen«.

Opozicijska fronta

Glede Madžarske pa je shizofrena tudi vloga največje opozicijske stranke SDS. V minulih dneh so se odločili, da bodo Kovačiču pomagali zbirati podpise za referendum in s tem poskušali blokirati slovensko-madžarski projekt. Po drugi strani pa naj bi madžarski premier in predsednik krščansko-konservativne stranke Fides Viktor Orban na vabilo SDS v soboto prišel na njen volilni kongres v Maribor.

Udeležba SDS v referendumski kampanji je še toliko bolj nenavadna, ker ima stranka poleg ideoloških tudi tesne poslovne odnose s sosednjo državo. Madžarska podjetja Ridikül Magazin, Ripost Media in Modern Media Group so vsako po 30-odstotni lastnik medijskega projekta SDS Nova24TV. Septembra lani so v Janševo televizijo vložili dobrih 800.000 evrov. Modern Media Group sta ustanovila (nekdanja) Orbanova svetovalca Árpád Habony in Tibor Győri in danes velja za središče Fidesovega medijskega imperija. »Dejstvo je, da bi tako zbiranje podpisov s strani SDS pomenilo konec sodelovanja z Madžarsko, pravzaprav bi ga razvrednotilo,« se je čudil Cerar.