V požaru, ki je v kemični tovarni Kemis izbruhnil včeraj ob 19.50, nihče ni bil huje poškodovan. Zdravniško pomoč sta zaradi vdihavanja dima poiskala dva gasilca. Iz okoliških hiš so zaradi nevarnosti širjenja požara evakuirali 11 oseb, so sporočili s PU Ljubljana. Vzrok požara je zaenkrat še neznan.

Večjih težav z dihali danes prebivalci Vrhnike nimajo, je pa v zraku neprijeten vonj, saj so zaradi požara v zraku snovi, ki nastanejo pri nepopolnem gorenju, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrhnika. Proizvodnja nekaterih podjetij v bližini Kemisa je danes zaustavljena, v šolah pouk poteka normalno.

Ribiška družina: Poginule ribe so sproti odnašali

Čeprav naj večjih posledic za okolje ne bi bilo, je predsednik ribiške družine Vladimir Mikec za STA povedal, da je v potoku Tojnica, ki teče mimo tovarne, na 1,5-kilometrskem odseku od Kemisa do Ljubljanice pomrlo vse, kar je bilo v njem živega.

Pomrle ribe bi sicer po besedah Mikca ribiški družini služile kot osnova za vložitev zahtevka za odškodnino, kar pa bo zdaj skorajda nemogoče narediti. »V rokah imamo le kakšnih 10 rib, vse ostalo so sproti odnesli,« je dejal.

Poleg rib, v potoku so bile ščuke, krapi, in veliko drugih vrst rib, ki so na rdečem seznamu EU, so pomrli tudi polži, črvi »in vse, kar je bilo v njem živega«, je dejal.

Potok so gasilci sicer zajezili s pregradami in pivniki, »vendar to ustavi le tisto, kar je nad vodo, ne pa tudi tistega, kar je v njej raztopljeno,« je odal Mikec.

V nasprotju s podatki tamkajšnje ribiške družine, pa so po besedah Rodiča ribiči našli tri mrtve ribe, delavci podjetja pa še dve mrtvi ribi. »Govorimo o majhnem številu poginulih rib, pa še te v neposredni bližini podjetja,« je dejal.

Do 1000 krat večja vsebnost živega srebra

Zjutraj so že začeli meritve vpliva požara na okolje, prve pomembnejše rezultate pa bi lahko imeli že konec tedna. Prve meritve pa so pokazale povečanje delcev PM10 v zraku in koncentracijo živega srebra. Janja Turšič z Agencije RS za okolje je pojasnila, da so izmerjene koncentracije delcev PM10 dosegle 200 miligramov na kubični meter, medtem ko mejna dnevna vrednost znaša 50 miligramov na kubični meter. Vsebnosti živega srebra pa so bile glede na običajne vrednosti povišane za 100 do 1000 krat, kot so običajno v okolju. A kot je dodala, mejna vrednost za živo srebro ni postavljena.

Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki pristojnih služb povedali še, da so z zajezitvijo v potoku poleg Kemisa preprečili večje iztekanje onesnaženja v Ljubljanico.

Več previdnosti bolnikom s težavami z dihali

Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnil, da takšne vrednosti ogrožajo predvsem bolnike z boleznimi dihal, ki se v teh dneh lahko poslabšajo. To velja predvsem za bolnike z bronhitisom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Kot je še dodal Otorepec, lahko imajo ob povečanih vrednostih delcev PM10 več težav tudi srčni in sladkorni bolniki ter otroci z astmo. Zaradi onesnaženega zraka so se čez dan zunanjim aktivnostim sicer odpovedali v vrhniških šolah in vrtcih, pa tudi sicer je veljalo opozorilo, naj se ljudje ne zadržujejo zunaj. Otorepec je sicer poudaril, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije delcev PM10 v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Rezultati do konca tedna

Današnje meritve so izvedli v neposredni bližini nesreče, najvišje izmerjene vrednosti nevarnih snovi tako po zagotovilih pristojnih niso dosegle hiš. Bodo pa sedaj meritve izvedli še v širši okolici v bližini vrtcev, šol in večjega blokovskega naselja. »S tem želimo preventivno preveriti, če je prišlo do večjega onesnaženja, a tega ne pričakujemo. Rezultati meritev bodo znani do konca tedna,« je dejal Rodič.

Merilna mesta so po besedah Turšičeve določili glede na vpliv vetra in iztoke. Vzhodnik je namreč poskrbel za to, da so učinke dima čutili tudi prebivalci pet kilometrov oddaljene Zaplane.

Nanut: Požar se je začel v objektu s trdnimi odpadki

Požar se je sicer začel v delu objekta, kjer imajo v Kemisu shranjene trdne odpadke, kot so zdravila, a direktor Kemisa Emil Nanut je za 24ur povedal, da visokotoksičnih odpadkov praktično nimajo. Zbirajo sicer laboratorijske kemikalije, ampak te shranjujejo posebej.

»Prvi izmerjeni rezultati vode v potoku v neposredni bližini podjetja kažejo na manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, vendar pa je širjenje uspešno omejeno s pivniki,« je pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh.

Po navedbah na spletni strani občine Vrhnika stanje objekta ni tako tragično, kot je bilo videti včeraj. Prednji del je vsaj na videz nepoškodovan.

Iz tovarne se je valil gost dim, zdravniško pomoč potrebovala gasilca

Pri gašenju požara je sodelovalo 256 gasilcev okoliških gasilskih društev in 24 policistov, zdravstveno pomoč je nudilo 27 oseb.

Iz tovarne, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem različnih vrst odpadkov, se je valil gost dim, zaradi vdihavanja dima pa sta zdravniško pomoč potrebovala dva gasilca. Zaradi velikih količin vnetljivih snovi in večjega števila eksplozij je bilo gašenje zahtevno in tvegano.

Gmotna škoda je ogromna

K sreči v požaru nihče ni bil huje poškodovan, je pa nastala velika gmotna škoda. »Višina investicije je znašala osem milijonov evrov in velik del obrata je uničen,« je Nanut povedal za 24ur zvečer. Škode dokončno zdaj še ne morejo oceniti, najprej pa bo treba ugotoviti, kaj od konstrukcije je še uporabno, je še povedal direktor tovarne.