Slovenska hokejska reprezentanca niti na poslovilni tekmi svetovnega prvenstva skupine A ni popravila bledega vtisa. Izbrana vrsta je francoski šampionat sklenila brez zmage, saj je izgubila tudi sedmo tekmo proti gostiteljici prvenstva (1:4).

Zadnji slovenski obračun na dolgem turnirju je minil v prijateljskem ozračju, saj so risi že prejšnji konec tedna zapravili vse možnosti za obstanek med elito, Francija pa je prav tako izpadla iz bojev za četrtfinalno vstopnico. Do vrha napolnjena dvorana v Bercyju je zaploskala domačemu moštu, ki se je ob slovesu bolje znašlo in v drugi tretjini izkoristilo zmedo v slovenski obrambi. Pred tem je Aleš Mušič zapravil kazenski strel, Francija pa je ob dveh golih zadela tudi dve vratnici. V zadnji tretjini so Francozi z dvema igralcema več povišali na neulovljivih 3:0, častni gol za velike poražence pariškega turnirja je prispeval kapetan Jan Muršak, gostitelji pa so zmago potrdili z golom v prazno mrežo Slovenije.

Po reprezentančnem izpadu v drugi razred svetovnega hokeja se odpirajo vprašanja, kakšna bo prihodnost panoge na klubski ravni. Olimpija je izpadla iz EBEL in je tik pred stečajem, zato bo v alpski ligi poleg Jesenic sodeloval tivolski kolektiv pod vodstvom Tomaža Vnuka. Smernice ljubljanskega hokeja še niso natančno začrtane, saj ni znano, v kakšni postavi se bo Olimpija predstavila na ledeni ploskvi in klopi. Menda bo zaživel projekt balkanske lige, da bi lahko drugi slovenski klubi poleg državnega prvenstva sodelovali še na mednarodnem tekmovanju.

Člansko reprezentanco prihodnjo pomlad čaka nastop na svetovnem prvenstvu skupine B. Prizorišče turnirja bodo določili ta konec tedna na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Kölnu, Slovenija pa v prvem krogu ne bo imela pravice za vložitev kandidature, saj se lahko prijavijo le države, ki so prejšnji mesec sodelovale na drugoligaškem prvenstvu v Kijevu. Vrhunec nove zime bo izbrana vrsta doživela na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer očitno ne bodo sodelovali zvezdniki iz NHL, kar pomeni, da bo izbrana vrsta pogrešala Anžeta Kopitarja. Predsednik organizacijskega odbora iger Hee-Beom Lee je ob obisku Pariza tako kot predsednik IIHF Rene Fasel dejal, da možnosti za dogovor še vedno obstajajo, vendar vodstvo NHL za zdaj ostaja pri stališču, da med OI ne bo prekinjalo tekmovanja.

Slovenski selektor Nik Zupančič bo imel v Pjongčangu popravni izpit po poraznem francoskem prvenstvu, ko je hokejistom dovolil preveč svobode. Garderoba se na demokratični način vodenja ni odzvala v skladu z njegovimi pričakovanji, zato je že napovedal spremembe. Zupančič bo v naslednjih reprezentančnih akcijah pokazal, ali še vedno računa na vse igralce iz Pariza, saj je v pogovorih z novinarji omenil, da je spoznal drugačen značaj moštva kot v preteklosti, ko so bili tudi odnosi med igralci zgledno urejeni. Slovenija bo v Pjongčangu na tekmah z velesilami iskala moštvenega duha z zadnjih olimpijskih iger v Sočiju, ko je dosegla zgodovinsko uvrstitev v četrtfinale, pariški turnir pa je pokazal, da se tudi v srečnih družinah lahko zgodijo razpoke.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, Pariz, včeraj: Kanada – Norveška 5:0, Francija – Slovenija 4:1, vrstni red: Kanada (–1) 16, Češka (–1) 13, Švica (–1) 12, Finska (–1) 11, Francija 10, Norveška (–1) 8, Belorusija (–1) 4, Slovenija 1, danes ob 12.15: Belorusija – Norveška, ob 16.15: Češka – Švica, ob 20.15: Kanada – Finska, Köln: Danska – Italija 2:0, Rusija – Latvija 5:0, vrstni red: Rusija (-1) 17, ZDA (–1) 15, Švedska (–1) 13, Latvija (–1) in Nemčija (–1) po 9, Danska 7, Slovaška (–1) 4, Italija 1, danes ob 12.15: Švedska – Slovaška, ob 16.15: Rusija – ZDA, ob 20.15: Nemčija – Latvija.