Vincenc Draksler je v Švici živeči rojen Kranjčan, ki je pri 87 letih še enkrat več navdušil z darežljivostjo. Po njegovi zaslugi ima Kranj od včeraj namreč materinski dom v nekdanji vili sredi mesta. Za to ustanovo je Draksler prispeval 443.000 evrov oziroma vse potrebno za nakup in delovanje hiše, kjer bo lahko živelo do 10 mamic z otroki. Kot je poudarila vodja programov v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske Vilma Regovc, je kranjska varna hiša res sanjska zlasti zaradi okolice. Na voljo je namreč dvorišče z zelenico in to je bistvena prednost pred dosedanjim domom na Jesenicah, kjer so mamice z otroki imele pred vrati cesto.

Navdušenje nad zamislijo dobrotnika Drakslerja so delili tudi župan Kranja Boštjan Trilar, ministrica za delo Anja Kopač Mrak in Nada Bogataj Kržan, ki vodi fundacijo Vincenca Drakslerja. »V 17 letih njegovih dobrih del na Gorenjskem je prispeval v nepremičninah in denarju okoli 2,5 milijona evrov, kar je izjemno, in po njegovi zaslugi imamo tako center za pomoč odvisnikom na Pristavi pri Tržiču kot tudi medgeneracijski center v Kranju, zdaj pa še materinski dom. Poudariti je treba, da je njegova pomoč vedno zelo konkretna za zelo jasen in znan projekt, ki pomaga ranljivim skupinam,« je dejala Bogataj-Kržanova.

Žiga se bo igral zunaj

Med gosti in obiskovalci odprtja materinskega doma v nekdanji meščanski vili so bile tudi mamice z otroki, ki naj bi se kmalu vselile v urejeno stavbo, ki je bila sicer dolgo časa naprodaj. Med njimi je bil tudi šolar Žiga, ki je dejal, da sicer zelo rad igra računalniške igrice, a bo zdaj imel na voljo tudi dvorišče ob svojem začasnem domu. Prav bodoče uporabnice doma pa so izrazile navdušenje nad spremembo pri kakovosti bivanja v novi kranjski ustanovi.

Projekt Varna hiša Gorenjske ima sicer podporo vseh občin, v dosedanjih sedmih letih je v njem našlo pomoč 60 mamic v stiski in z njimi okoli 90 otrok. Bivanje v domu je sicer začasno in je neprecenljivega pomena za reševanje hudih stisk mater z otroki, ki se mnogokrat znajdejo dobesedno na cesti. Potreb pa je veliko, letos so morali že zavrniti 11 žensk.

Vincenc Draksler je pred tem projektom sam poklical v Kranj in dejal, da bi rad še kaj dobrega storil, in zato je verjeti včerajšnjemu namigu župana Trilarja, da tudi to res veličastno darilo ni zadnje poglavje dobrote častnega meščana Kranja. Tudi ministrica Kopač-Mrakova je poudarila, da ji ni znano, da bi še kdo v Sloveniji pomagal v takem obsegu, seveda pa tudi država skuša take in podobne projekte podpreti v okviru svojih programov in razpoložljivih sredstev.

Materinski dom naj bi bil do enoletna postaja za mamice z otroki, ki pri tem aktivno iščejo poti za izhod iz stiske.