Soda bikarbona

Zmešajte jedilno žlico sode bikarbone in prav toliko vode v pasto. Nežno drgnite madež na pohištvu s krožnimi gibi, dokler ne izgine. Pazite, da ne uporabite preveč vode!

Vazelin

Ste po zadnji domači zabavi na klubski mizici opazili bele kroge? Odstranite jih tako, da nanje nanesite vazelin in ga pustite delovati čez noč. Zjutraj ga obrišite in površina bo spet čista.

Jedilna sol

Z madeži od kozarcev ali steklenic lahko opravite tudi z naslednjim receptom: zmešajte jedilno žlico jedilne soli z nekaj kapljicami vode, da dobite gosto zmes. Pasto z mehko krpo ali gobico nežno vdrgnite v madeže, dokler ne izginejo. Leseni površini povrnite sijaj z loščilom za leseno pohištvo.

Zobna pasta

Vedno imate pripravljene podstavke, a nekateri pač pozabijo nanje. Z madeži na pohištvu opravite tako, da nekaj navadne zobne paste (naj ne bo gel) nežno vdrgnete v les z mehko krpo. Nato jo obrišite z vlažno krpo in pustite, da se očiščeni predel posuši, preden nanj nanesete ločilo za les. Za še večjo čistilno moč zmešajte enako količino zobne paste in sode bikarbone. Vtrite mešanico vzporedno s potekom lesnih žil, jo obrišite in leseno površino zloščite z limoninim oljem.

Beli kis

Zmešajte enako količino belega kisa in oljčnega olja in zmes nanesite na madeže vzporedno z žilami v lesu z mehko krpo. Nato s čisto krpo površino zloščite do sijaja. S pomočjo kisa se znebimo vodnih krožnih madežev tudi z usnjenega pohištva. Zdrgnite jih z gobico, namočeno v beli kis z visokim odstotkom alkohola.

Loščilo za avto

Kadar z običajnim loščilom za pohištvo madežev z lesenih površin ne morete odstraniti, poskusite z loščilom za avto. Nanesite ga nanje in pustite, da se posuši, nato pa ga obrišite s suho mehko krpo.

Vir: www.rd.com