Ta preprosta nasprotujoča si, a hkrati dopolnjujoča dvojnost označuje novonastajajoče stanovanjsko naselje Martinj hrib, ki velja za elitni predel Logatca. Leži nedaleč stran od vstopno-izstopne postaje na avtocesti Ljubljana–Koper. Mimo njega vodi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, v bližini pa je tudi stara cesta Vrhnika–Postojna. Na pristopni (severni) strani meji na nov predel Logatca z novozgrajenimi individualnimi hišami, sicer meji na gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti kot le urejen dovoz do stanovanjskih objektov. In do centra Logatca, kjer so vrtec, šola, pošta, banka, trgovine in podobno, je le lučaj.

Zavezani odgovornemu ravnanju

V podjetju EKO-Gradvest, ki naselje gradi, so se zavezali odgovornemu odnosu do ravnanja z energijo in naravnimi viri. Zato stavijo na masivno gradnjo z žgano opeko, ki ima še vedno številne prednosti, kot so tradicija, izkušnje arhitektov in izvajalcev, prilagojenost podnebnim razmeram, trajnost, trdnost, toplotna akumulacija, zvočna zaščita in podobno. Pri sodobni gradnji energijsko varčnih objektov pa niso pozabili na udobje bivanja z zadostno naravno svetlobo in prezračevanjem. Uporabljajo naravi in ljudem prijazne materiale in način gradnje, kar pomembno vpliva na bivalno počutje in zdravje stanovalcev.

Objekti so namreč zasnovani tako, da z ustrezno izolativno zasteklitvijo izkoriščajo optimalno lego sončne poti čez dan. Kot rečeno, gre za kakovostno klasično gradnjo energijsko varčnih oziroma nizkoenergijskih objektov z opečnimi nosilnimi stenami, ki akumulirajo notranjo toploto, jo sproščajo v prostor in tako ohranjajo razmeroma konstantno temperaturo. Tankoslojna termoizolacijska kontaktna fasada ima 16 centimetrov debelo izolacijo iz kamene volne, kar ni zanemarljivo z energetskega, ekološkega pa tudi protipožarnega vidika - tako za objekte kot tudi gozdnato okolico... Stavbno pohištvo je zastekljeno s trislojnim termopanskim steklom s toplotno prevodnostjo 0,7 W/m2K. Za ogrevanje bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak/voda. Strehe imajo leseno ostrešje in jekleno kritino s peščenim posipom, ki blaži hrup dežnih kapelj in upočasnjuje vodni curek. Pozimi preprečuje zdrs snega. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bi sedanjim in bodočim kupcem zajamčili dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške vzdrževanja.

Brez bremen

V podjetju Eko Gradvest so pridobili vsa potrebna uradna dovoljenja, tako da bodo vse nepremičnine lahko predali bodočim kupcem brez kakršnih koli bremen, kar v današnjem času ni zanemarljiv podatek. Tu bodo zgradili štiri enodružinske hiše, šestih vrstnih hiš in večstanovanjski objekt z osmimi stanovanji. Tega pospešeno zaključujejo in bo predvidoma do 15. julija dokončan in pripravljen za vselitev.

Stanovanja v trietažnem bloku merijo od 48,93 do 64,49 kvadratnega metra, pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij. Na voljo so za ceno od 100.000 do 129.000 evrov (dve sta že rezervirani). Po načrtih investitorja bodo vsa lahko zgrajena do pete gradbene faze. Velja pa prisluhniti njihovi ponudbi, da stanovanja lahko predajo tudi z vso potrebno opremo, ki jo kupec seveda izbere sam. To pa pomeni, da kupec v dogovorjeni kupnini stanovanja tudi opremo plača po 9,5-odstotni davčni stopnji (sicer znaša DDV, kot vemo, 22 odstotkov). Vsekakor vredno razmisleka! Vsakemu stanovanju pripadata dve parkirni mesti, eno oštevilčeno in eno neoznačeno. Slednje med drugim tudi za potrebe obiskovalcev in podobno, ko je potrebna fleksibilnost parkirnih možnosti.

Enodružinske hiše

Od predvidenih štirih enodružinskih hiš je ena že prodana. Na voljo so torej še tri v različnih gradbenih fazah. Za eno so postavljeni temelji, druga je v fazi gradnje (druga plošča) in tretja v podaljšani tretji gradbeni fazi. Bivalna površina hiš se giblje od 156 do 173 m2, pripadajoča zemljišča pa od 377 do 487 m2. Cena za hišo je od 155.000 do 176.700 evrov do zaključene 3. gradbene faze ali pa od 210.000 do 233.790 evrov na ključ. Tudi tu velja pripomniti, da je hišo mogoče prevzeti že opremljeno. Še več. Zainteresirani kupec se lahko v gradnjo vključi tudi sam, že zdaj, ko so hiše v različnih gradbenih fazah. V vsakem primeru v Eko Gradvestu zagotavljajo, da bodo hiše vseljive najpozneje v šestih mesecih po sklenitvi dogovora. Na gradbišču imajo namreč svoje strokovno usposobljene ljudi, tako da niso odvisni od drugih podizvajalcev. Zato lahko jamčijo kakovostno in pravočasno gradnjo.

Načrtujejo še začetek gradnje šestih vrstnih hiš z bivalno površino od 134 do 151 m2 in od 173 do 229 m2 pripadajočega zemljišča na enoto. Njihova cena na ključ znaša od 187.215 do 205.479 evrov. Po predvidevanjih naj bi bile te vrstne hiše vse dokončane v juniju prihodnje leto, kar bo pomenilo tudi konec del v tem naselju. (ktm)