Igralca sta glede na prikazano igro pred odprtim prvenstvom Francije, z začetkom 29. maja, nesporna favorita, saj sta gledalcem v španski prestolnici pričarala letošnji vrhunec peščene sezone. Vprašanje je le, kako dober tenis bo lahko po povratku s premora prikazal Roger Federer, ki je blestel v uvodu sezone na trdi podlagi. Andy Murray in Novak Đoković namreč trenutno nista v pretirano dobri formi.

Đokovića je v polfinalu brez pretiranih težav premagal ravno Nadal, ki je ob tem prekinil kar tri leta in sedem dvobojev dolg črn niz proti Srbu. Drugi finalist letošnjega mastersa v Madridu Thiem je za vstop v finale premagal zelo neugodnega Pabla Cuevasa. Urugvajec je v zadnjem času odličen na pesku in je proti Aleksandru Zverevu v četrtfinalu poskrbel za eno najlepših točk turnirja.

Ponovitev finala, ki sta ga Nadal in Thiem odigrala v Barceloni le 14 dni pred tem, je bila obet za izjemen tenis. Španec je takrat slavil s 6:4 in 6:1, mladi Avstrijec pa se je iz poraza očitno naučil veliko. Tokrat je zdržal tudi v trenutkih, ko so napake štele dvojno. Po hitrem odvzemu servisa nasprotniku v tretji igri prvega niza in dobrem začetnem udarcu, se je Nadal z odlično obrambo vrnil šele v šesti igri. Resda je imel Thiema v deseti pri 0:40 že na kolenih, ampak to še ni pomenilo konca prvega niza.

Boj top spin udarcev

Samozavestni Avstrijec se namreč ni predal; obranil je vse zaključne žogice in uspel izsiliti podaljšano igro, ki se je izkazala za povzetek dotedanjega odličnega tenisa. Boj top spin udarcev in neverjetnega pokrivanja igrišča je v določenih trenutkih deloval na meji mogočega. Skoraj polovica točk je bila osvojena z winnerji, torej brez odgovora nasprotnika. Oba igralca sta imela na voljo zaključne žogice, po 80 minutah igre pa so odločili centimetri, ko je z napadalnim forehandom napako storil Thiem (10:8).

Drugega je z odvzemom servisa otvoril Nadal in nato vse do zaključka deloval zanesljivo ob svojem začetnem udarcu. Avstrijec nikakor ni popuščal, poizkusil je celo s 'Federerjevo' specialiteto zgodnjega prihoda na mrežo, a Španec, ki je igral še bolje kot v uvodu, se je iz godlje rešil z odlično diagonalo. V deveti igri je imel znova številne priložnosti za zaključek srečanja, toda Thiem se je izkazal s pogumno in zanesljivo igro ter prisilil Španca v serviranje za zmago.

Thiem se je v odločilni igri sprostil in povedel s 15:40, toda svojo nepopustljivost je znova razkazoval tudi kralj peska, ki mu je bilo tokrat gotovo v pomoč tudi domače občinstvo. Še bolj pa izjemno nizko število neizsiljenih napak in ponovno priborjena samozavest. Za Rafo je to že peti osvojeni turnir v Barceloni in 30. karierni turnir serije masters, s čimer je izenačil rekord Đokovića.

Kralj peska je letos še neporažen

Nadal je letos vse od 17. aprila po zmagah v Monte Carlu in Barceloni še neporažen na peščeni podlagi, kar pomeni, da je slavil na zadnjih 15. srečanjih. Tekmecem je oddal le dva niza, naslednji teden pa lahko izvrstno statistiko popravi na mastersu v Rimu.

* Izid, finale:

Rafael Nadal (Špa/4) - Dominic Thiem (Avt/8) 7:6 (8), 6:4.