Kakšna je vaša krivda za izpad iz skupine A?

Prevzemam odgovornost glede obrambnih nalog. Na šestih tekmah smo prejeli 32 golov, kar je preveč. Moral bi biti bolj strikten in tečen že med pripravami. Preveč sem spodbujal samoodločanje, očitno pa demokratičen način vodenja v reprezentanci ne deluje. Padli smo na izpitu, ker prvenstva nismo zdržali niti do zadnje tekme.

Zakaj se je zatikalo v obrambi?

Obramba je zgolj garanje. Igra jo lahko vsak, za to ne potrebuješ talenta. Za nastop v reprezentanci morajo imeti posamezniki močan značaj. Biti morajo pripravljeni, da se bodo metali pod ploščke. V teh odločitvah smo bili na svetovnem prvenstvu preslabi. Nismo prejemali zadetkov zaradi slabega sistema igre, ampak predvsem zaradi neodločnosti pred golom, ko nismo izbijali ploščkov ali pa smo nasprotnike puščali same pred našim vratarjem.

V Parizu smo videli drugačen značaj moštva kot doslej.

Drži. Gre za vprašanja, na katera ni enostavno odgovoriti. Reprezentanca je živa stvar, ki diha, zato je treba reagirati takoj. Včasih nam je uspevalo, tokrat ne. Na ledu ni bilo dovolj odziva, saj so se napake ponavljale iz tekme v tekmo. Ljudje se neprestano učimo. Ko si dolgo časa s skupino ljudi, se pokažejo nekatere stvari, ki jih prej nisi videl ali za njih nisi vedel. To je v človeški naravi.

Bodo igralci užaljeni zaradi kritike?

Vsak ima pravico biti užaljen, vendar v prihodnosti očitno ne bo šlo več tako naprej. Kdor se ne bo podredil moštvu, ga ne bo zraven.

Kateri igralci so zatajili?

Po razdeljenih minutah na ledu se vidi, kateri igralci so nosilci moštva. Vsaka hokejska ekipa ima vodilne igralce, ki so bili tudi v Parizu. Morda pa imamo preveč vodij in si demokracijo vsak razlaga po svoje.

Kako ste preživeli noč po izpadu?

Povsem običajno. Na svetu ne obstaja zgolj hokej, ki ga imam zelo rad. Razumljivo je, da preživljam težke trenutke, toda porazi so sestavni del športa. Ne smemo jokati, ampak se s pokončno držo ozreti proti prihodnosti. Igralci morajo prevetriti glavo, saj so dovolj zrele osebnosti.

Ali Slovenija spada v skupino A?

Očitno v območje med robom elitnega razreda in vrhom skupine B. Prihodnjo zimo nas čaka še olimpijski nastop, kjer bomo nemara doživeli še višjo raven tekmovanja kot v Parizu. Zdaj smo spoznali, da smo se oddaljili od velesil, končno oceno o tem bo dal Pjongčang.

S kakšnimi občutki boste zapustili Pariz?

Žalosten in razočaran sem. Bil sem trdno prepričan, da lahko ostanemo v elitni skupini, zato izpad v nižji razred štejem kot neuspeh. Morda je za slovensko vrsto lažje, ko igramo krajše turnirje med sezono, vendar to ni opravičilo za izpad iz Francije.

Si je v Parizu kdo že zaprl vrata reprezentance?

O tem je prezgodaj govoriti.

Danes vas čaka še tekma s Francijo.

Vsak hokejist, ki ima rad šport in državo, bi moral na vsaki tekmi odigrati na polno. Tekma resda ne odloča o ničemer, a upam, da so igralci razumeli moje sporočilo, ko sem jim povedal, da pričakujem resen pristop.