Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Parizu brez pravega odpora izgubila tudi peto tekmo proti velesili Češki (1:5) in pred zaključkom šampionata ostala pri osvojeni točki s premiere proti Švici. Izbrana vrsta je doslej pokazala, da ni kos zahtevnemu ritmu skupine A, današnja odločilna tekma za obstanek pa bo razkrila, ali je Belorusija še slabša.

Slovenija izgubila že v garderobi

Slovenija je v Parizu v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi znova padla v morečo serijo porazov, a je v Bratislavi, Stockholmu in Ostravi pod vodstvom Matjaža Kopitarja vsaj bolj ugajala z igro. Reprezentanca je proti Češki izgubila že v garderobi, saj že na četrti tekmi prvenstva ni zdržala uvodnega pritiska slovitega tekmeca. V slovenski igri ni bilo želje po dostojnem odporu, zato se je vratar Gašper Krošelj počutil kot na strelišču. Čehi so od prve minute planili proti slovenskemu golu, Krošelj pa je ploščke brez pomoči branilcev preveč nerodno odbijal do nasprotnikov, da so tekmeci odšli na odmor z neulovljivimi tremi zadetki prednosti. Krošelj je na pariškem turnirju na vsaki tekmi občutil, kako velika razlika je med nastopanjem v skupini A in drugi švedski ligi, kjer brani za stockholmski AIK.

Češka se je v nadaljevanju usmilila nebogljenih slovenskih hokejistov in močno popustila v igri, da so varovanci selektorja Nika Zupančiča vsaj malo zadihali in se izognili katastrofi. V tekmi z manj ritma češka zmaga ni bila ogrožena niti za hip, slovenska vrsta pa bi si lahko še enkrat ogledala akcijo iz 36. minute, ko je tekmec s surovim manevrom pred svojim golom pokazal, kako je treba zaščititi vratarja. »Počasni smo bili v reakcijah. Češka je tako močna, da so nam njihovi igralci uhajali, zato smo delali prekrške. Očitno v Parizu potrebujemo več časa za prilagoditev na visok ritem tekmovanja. Ali je pritisk prevelik? Če se ne znamo spopasti s pritiskom, ne sodimo v skupino A,« je komentiral selektor Nik Zupančič, ki je v pogovoru s slovenskimi poročevalci malce omilil izjave, saj reprezentanca potrebuje mir in popolno osredotočenost na popoldanski izziv z Belorusijo.

Zupančič spreminja način ogrevanja

S tekmecem iz nekdanjega vzhodna bloka se je Slovenija v tej sezoni pomerila že dvakrat, ko so o zmagovalcu odločali kazenski streli. Olimpijske kvalifikacije v Minsku je dobila Slovenija, prijateljski turnir na Bledu pa Belorusija. V tekmi leta bo morala slovenska selekcija odigrati zbrano od začetka in se pripraviti na igro na telo, saj bo ropotalo po ogradi. Po češki zaušnici obstajajo pomisleki, ali ima Slovenija pred odločilno tekmo sploh dovolj psihološke in fizične moči, da po dvanajstih letih prekine urok neprestanega izpadanja iz najvišjega razreda svetovnega hokeja. »Zagotovo smo pripravljeni. Zanimajo nas samo tri točke. Uspešnejše bo moštvo, ki bo pokazalo več želje po zmagi. To ne bo šahovska, ampak borbena partija,« je pristavil Zupančič, ki se ne ubada z zunanjimi dejavniki kot njegov predhodnik Kopitar, saj je povedal, da v času prvenstva ne prebira medijskih zapisov.

Slovenija je po petih tekmah na francoskem turnirju točkovno izenačena z Belorusijo, ima pa štiriurno prednost v pripravi na vrhunec mundiala, saj so Belorusi pozno legli k počitku po sinočnjem porazu po kazenskih strelih proti gostiteljici prvenstva. Zupančič bo poskušal dvigniti moštvo z organizacijo skupinske vadbe pred odhodom na led, potem ko so se reprezentanti doslej ogrevali po individualnih programih. »Poskušali bomo ustvariti ozračje, da bodo vsi igralci na isti delovni temperaturi,« je dejal selektor, pred katerim je velika priložnost, da v letu dni doseže hat-trick uspehov, saj se je lani izkazal z zmago na prvenstvu skupine B in podvigom v olimpijskih kvalifikacijah.

Proti Belorusiji bo pomembna tudi dnevna forma vratarja Gašperja Krošlja, ki so ga soigralci doslej že večkrat pustili na cedilu. »Seveda vsi malo dvignemo glas v garderobi, ko nam ne gre po načrtih, vendar za prejete gole ne bom krivil igralcev. Na dvoboj z Belorusijo čakamo že vse prvenstvo, zato bomo morali pregrizniti plošček. Popoldanski termin tekem nam resda ne ustreza najbolj, vendar bomo dali vse od sebe. Visoki porazi proti velesilam? Vidi se, da Slovenijo vsi jemljejo kot resno tekmico. Slabše odigrana tekma proti Češki ne bo spremenila razpoloženja med igralci,« je komentiral Gašper Krošelj, ki v Parizu še ni povsem prepričal. Če izbrana vrsta proti Belorusiji ne bo popravila vtisa, bo počasi konec slovenskih sanj o obstanku med elito, saj ne gre preveč računati na zadnji popravni izpit, ko se bodo hokejisti v ponedeljek pred odhodom iz Pariza pomerili še s Francijo.