Danes se je končno začela glavna obravnava v ponovnem sojenju Antonu Ropu. Rop se brani obtožb, da je leta 2007 takratnemu novinarju Televizije Slovenja Vladimirju Vodušku izdal tajne podatke, ko mu je dejal, da je Sova leta 2004 posnela, kako sta se takratni vodja slovenske opozicije Janez Janša in takratni predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader dogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu, katerih namen naj bi bil vplivati na slovenske parlamentarne volitve. Rop je bil oktobra 2014 obsojen, a je vrhovno sodišče februarja lani sodbo razveljavilo. Ljubljansko okrajno sodišče ima tako čas do prihodnjega februarja, potem pa zadeva zastara.

Za novo sojenje je tožilstvo spremenilo obtožni predlog, vendar novinarji njegove predstavitve nismo slišali, saj vsebuje tajne podatke, zato je sodnica javnost izključila iz obravnave. Pred tem smo spremljali več kot triurno razpravo med sodnico Ano Tavčar ter Ropom in njegovima odvetnikoma Emilom Zakonjškom in Urošem Čopom. Izid debate je bil odpoved obiska sedeža Sove, ki ga je načrtovala sodnica.

Sodnica ni verjela Janševi vladi?

Na Sovo naj bi šli, ker na sodišču menda ni ustrezne opreme oziroma prostora, da bi poslušali posnetek prisluhov telefonskih pogovorov med Janšo in Sanaderjem iz leta 2004. Obramba je za svoje nasprotovanje obisku Sove navedla številne razloge. Zakonjšek in Čop sta trdila, da ju sodnica ni obveščala o tem, da pri Sovi išče ta posnetek, predvsem pa sta ji očitala, da je posnetek pridobila sama in nezakonito, saj da je prevzela preiskovalne naloge tožilstva. Opozorila sta na sporočilo za javnost kabineta predsednika vlade iz junija 2007, ko je bila afera o prisluhih na vrhuncu in je bil Janez Janša predsednik vlade. V tem sporočilu je citiran odgovor Sove, da v bazah agencije ni nobene dokumentacije o pogovoru med Janšo in Sanaderjem. »Kljub temu uradnemu sporočilu Sove ste poskušali dobiti dokaze, saj ste očitno izvedeli za obstoj dokumentov,« je dejal Rop in iz tega izpeljal očitek, da je sodnica pristranska, ter skupaj z odvetnikoma zahteval njeno izločitev. »Delujete po balkanskem principu 'kadija toži, kadija sodi',« je dodal.

Sodnica ga je opozorila, da to razume kot žalitev, in zavrnila svojo izločitev z razlago, da pokuša obramba zavlačevati postopek in spodkopati njeno avtoriteto. Pojasnila je, da je poslušanje posnetka napovedala že konec aprila, ko bi morala biti prva obravnava, a je zaradi Ropove odsotnosti odpadla. Takrat sodnica očitno ni vedela, da Sova ta posnetek ima, saj so se dogovorili, da bodo zanj zaprosili nekdanjega novinarja Dnevnika Roka Praprotnika. Kako in zakaj se je posnetek zdaj našel, ni znano, saj je to sodnica pojasnjevala, potem ko smo bili novinarji poslani iz dvorane.

Zakaj Šinkovec ni našel posnetka?

Poslušanje posnetka je bilo danes odpovedano in ni še znano, ali sploh bo poslušan. Obramba mu namreč nasprotuje tudi zato, ker naj ne bi imel nobene povezave z očitki iz obtožnega predloga. Ta naj bi govoril o Sovinih tajnih odredbah, ne pa o posnetkih. Sodnica je pojasnila, da mora sodišče po navodilu vrhovnega sodišča ugotoviti vsebino komunikacije med Janšo in Sanaderjem, ki naj bi jo razkril Rop.

Vrhovno sodišče je lani sodbo razveljavilo zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka. Po prepričanju vrhovnih sodnikov namreč nižja sodišča niso dokazala, da so podatki, ki jih je Rop povedal Vodušku, tajni. V tem smislu bi lahko »odkritje« posnetka pogovorov, ki ga poleg tega Sova klasificira z oznako tajno, Ropu škodilo. Postavlja se tudi vprašanje, zakaj tega posnetka leta 2007 niso našli. Takrat je Sovo vodil Matjaž Šinkovec.