Čeprav so nastopili brez poškodovanih prvega zvezdnika ekipe Kawhija Leonarda in francoskega veterana Tonyja Parkerja, Spurs niso imeli nobenih težav z gostitelji. Na poti do 13. nastopa v konferenčnem finalu je blestel zlasti LaMarcus Aldridge s 34 točkami in 12 skoki, Jonathon Simmons je k zmagi dodal 18 točk.

Aldridge, ki že enajsto sezono nosi dres San Antonia, se je po šestih poskusih prvič prebil v finale zahoda. »Res se je izkazal. Zahteval žogo, iskal dobre položaje za met, pobiral žogo pod obročema, za nameček pa je še zelo, zelo dobro podajal žogo soigralcem. V bistvu je vodil našo igro,« je po tekmi Aldridgea pohvalil trener ostrog Gregg Popovich.

»Danes sem bil morda malo več pri žogi, zato sem imel več priložnosti, da napolnim koš. Skušal sem nadzorovati igro, najti pravi ritem in ga zadržati celotno tekmo. Menim, da mi je kar uspelo,« je dejal razpoloženi Aldridge.

Spurs zadržali prednost iz prvega polčasa

San Antonio je že ob polčasu vodil za 19 točk in ni popustil do konca. Zdaj bo prvič zaigral v finalu zahodne konference, kar se je sicer zgodilo nazadnje leta 2014, ko je osvojil šampionski naslov. Prva tekma z Golden State Warriors bo na sporedu v nedeljo.

Prvi strelec Houstona je bil Trevor Ariza z 20 točkami, kandidat za najkoristnejšega igralca (MVP) James Harden pa je po sinočnji predstavi izgubil vse možnosti, da bi osvojil laskavi naslov, saj je dosegel le deset točk pri metu 2:11, preden je zaradi osebnih napak predčasno končal tekmo.