Dodatnih 24,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, za kolikor se bo v sklopu postopnega višanja sredstev za Slovensko vojsko letos zvišal obrambni proračun – vlada je to potrdila včeraj – bodo logistiki z obrambnega ministrstva zvečine porabili za nakup terenskih vojaških vozil (akcijski načrti predvidevajo zamenjavo do 90 izrabljenih puchov in drugih terencev), za nakup streliva in nekaj prenosnih radijskih postaj. Pri preverjanju tega podatka smo prišli do presenetljivega odkritja, da Slovenska vojska (SV) letos načrtuje tudi nov razpis za nakup osemkolesnikov, pri čemer je precej možnosti, da znova kupijo razvpite finske patrie.

Generalni direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj je za Dnevnik napovedal, da bodo na ministrstvu investicijski načrt, ki vključuje tudi nakup osemkolesnikov, končali prihodnji mesec, predvidoma julija pa nameravajo začeti postopek javnega naročanja. Koliko oklepnikov bodo naročili, je podatek, o katerem na ministrstvu uradno še ne govorijo, a neuradno smo izvedeli, da jih bodo postopoma naročali toliko, kolikor jih za delovanje potrebuje ena četa – to je 13 vozil. In glede na to, da SV trenutno že razpolaga s tridesetimi patriami, bo ministrstvo najverjetneje spet izbralo te finske oklepnike, pravijo viri in dodajajo, da je poleg Finske lahko dobavitelj patrij tudi Poljska: tamkajšnje podjetje Rosomak SA na podlagi licence izdeluje patrie pod imenom scorpion.

Obrambna ministrica Andreja Katič je za letos napovedala tudi transformacijo lahke bojne bataljonske skupine v srednjo. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez nam je zatrdil, da so dokumentacijo, potrebno za odločitev in porabo proračunskih sredstev, že posredovali ministrstvu, platforma srednje bataljonske bojne skupine pa ostaja enaka: grajena bo na osemkolesnikih, teh pa ima Slovenska vojska danes zgolj 30 oziroma skoraj pol manj, kot jih potrebuje za takšno bataljonsko skupino.

Spomnimo, da imajo nakupi patrij v Sloveniji bogato in burno zgodovino: prva vlada Janeza Janše je za 278 milijonov evrov naročila 136 finskih oklepnikov, a je pogodba zaradi hudih očitkov korupcije na koncu obveljala za nično, SV pa je zato ostala zgolj pri tridesetih precej pomanjkljivo opremljenih oklepnikih. Janševa vlada je patrije sprva opremila z oborožitvenimi sistemi izraelskega proizvajalca Elbit, a je zaradi operativne neuporabnosti teh z aneksom k pogodbi pozneje izbrala norveški Kongsberg.