Slovenska hokejska reprezentanca bo obstanek na svetovnem prvenstvu skupine A lovila v sklepnem delu pariškega turnirja. Danes ob 16.15 jo čaka obračun z zadnjo od velesil Češko, že jutri pa se bo v neposrednem dvoboju za predzadnje mesto pomerila z Belorusijo. Slovenija bi s sobotno zmago morda že prejela vstopnico za prihodnji šampionat na Danskem, kar bi pomenilo, da bi imela ponedeljkova tekma s Francozi za slovo od Pariza le še revijalen pomen.

Dilem o prvem vratarju ni več

Slovenija se je nazadnje proti Finski najbolj približala igri, h kateri stremi selektor Nik Zupančič. »Morda se sliši nenavadno, da smo kljub porazu zadovoljni z igro, vendar sem na tej tekmi resnično videl homogeno slovensko moštvo. Igralcem sem naročil, da morajo zadržati raven igre do konca prvenstva,« je povedal Nik Zupančič, ki tudi v Parizu dokazuje, da mu ne manjka življenjske širine. Na prvenstvu najvišjega razreda uživa ob spremljanju najboljših reprezentanc sveta, od katerih se poskuša naučiti novih prijemov. »V skupini A se nam ponuja priložnost, da navežemo nove stike, zato je še toliko bolj pomembno, da bi nekaj let zapored prebili v elitnem razredu. Najprej moramo izpolniti osnovni cilj na ledu, zato potrebujemo točke. Všečna igra ne bo dovolj,« je podčrtal.

Selektor Zupančič po štirih tekmah v Franciji naposled nima več dilem pri izbiri prvega vratarja. Na odločilnih slovenskih preizkušnjah bo branil Gašper Krošelj, ki zagotavlja, da je pred vrhuncem turnirja v dobri formi. Zelo pomembna bo njegova svežina, saj je od vseh reprezentantov edini zelo jasno povedal, da je začutil utrujenost že pred tednom dni ob prihodu v Pariz. Izbrana vrsta je na svetovno prvenstvo prispela iztrošena zaradi neprespanih noči po več kot dvanajsturnem potovanju z ruske turneje in zgodnjem letu v Pariz. Za pravilen načrt priprav največjo odgovornost vedno nosi selektor, Sloveniji pa se je nemara ravno zaradi načetega bioritma najbolj zatikalo predvsem v začetnih tretjinah uvodnih tekem, ko so imeli hokejisti pretežke noge, da bi od prve minute ujeli visok ritem.

Zupančič skrajšal čas menjav

Na francoskem šampionatu priložnosti za popravni izpit ne bo več veliko. Predvsem jutrišnji izziv z Belorusijo, ki v Parizu deluje raztreseno in neuigrano, bo pokazal, kako velik značaj ima slovensko moštvo. V lanskih sijajnih olimpijskih kvalifikacijah v Minsku so bili v reprezentanci tudi rojeni vodje Anže Kopitar, Marcel Rodman in Robert Kristan, zdaj pa bodo morali največjo odgovornost prevzeti predvsem hokejisti z največ izkušnjami, o katerih je v spodnjem intervjuju govoril kapetan Jan Muršak. »Pomembno je, da se igralci držijo dogovorov znotraj garderobe. Pritisk je zdaj večji, vendar smo že pred prvenstvom vedeli, da bo tako,« pravi Zupančič.

Slovenija mora odslej odigrati enostavno in brez napake. Proti Finski je selektor skrajšal čas menjav, da je reprezentanca lažje dohajala visok nordijski ritem in bila učinkovitejša kot v uvodni polovici prvenstva. Zupančič peterk ne bo več spreminjal, zdravstveno stanje izbrane vrste pa je po njegovih zagotovilih zadovoljivo, čeprav se je razpoloženi Robert Sabolič pritoževal nad bolečinami v prstu na desni roki. »Če tako streljaš kot Sabolič, bi marsikdo želel imeti poškodovan prst,« je selektor popestril zaključek klepeta s slovenskimi poročevalci po včerajšnjem sproščenem treningu, ko je bilo na ledu štirinajst hokejistov.