Oder tekmovanja za pesem Evrovizije je menda videl že vse. Tudi letošnja prireditev je in še bo postregla z nekaj vrhunci, med katere gotovo sodita dolga kita in prozorna majica črnogorskega predstavnika Slavka Kaležića, ki je bil favorit Enriqueja Iglesiasa, a je moral domov že po polfinalu.

Ker se zdi, da se Evropa vrača h glasbi. Med vsemi nastopajočimi največ pozornosti vzbujata dve skladbi: ena je melanholična balada, druga žurerska kritika zahodnjaškega stanja duha. Gre za predstavnika Portugalske Salvadora Sobrala in Italijana Francesca Gabbanija, ki veljata za velika favorita sobotnega finala. Za oba je značilno, da v nasprotju z drugimi pojeta v svojem jeziku. Italijanska pesem Occidentali's Karma (Zahodnjaška karma) je postala hit še pred začetkom tekmovanja in je imela še pred prvo vajo na kijevskem odru na youtubu 100 milijonov ogledov. Kar je za pesem, v kateri nastopa plešoča opica, veliko. Še posebno zato, ker je besedilo pesmi intelektualno, saj govori o hamletovskem dvomu, demode inteligenci, o spletni slavi, ki je opij revežev, o evoluciji, ki se je s trenutnim stanjem zahodnjaškega duha spotaknila.

Šolani glasbenik

Na drugi strani je melanholija portugalske pesmi Amar Pelos Dois (Za oba), ki jo minimalistično izvaja 27-letni Salvador Sobral, napisala pa jo je njegova sestra Luisa. Oba sta nastopala v portugalski verziji Idola, oba sta se šolala na najboljših glasbenih šolah, Luisa celo na Berkleyju, a sta daleč od povprečnih glasbenih zvezdnikov, čeprav imajo Salvadorja za enega največjih upov portugalske glasbe. Do sedaj je izdal en album, vztraja pa pri jazzovski bossi novi. Pevec skorajda ni mogel v Kijev, ker je srčni bolnik in so mu zdravniki odsvetovali odsotnost, daljšo od tedna dni. Zato je na vajah nastopala njegova sestra. Ko se je vendarle pojavil v Ukrajini, je novinarje prestrašil z majico SOS Refugees, ki jo je nosil na tiskovnih konferencah in v zaodrju. Tako kot je prepričan, da je treba pomagati soljudem, je prepričan tudi, da ima njegova pesem tako popolno harmonijo, da se dotakne ljudi po vsem svetu, četudi ne razumejo besedila.