Beneški likovni bienale bo od danes do petka rezerviran za strokovno in novinarsko javnost, nato pa bo vrata odprl še najširši množici obiskovalcev. Ena največjih svetovnih razstav sodobne umetnosti v že tako od turistov oblegano mesto na vodi vsakič privabi še okoli pol milijona dodatnih radovednežev – in nič drugačni niso obeti letos.

Do 26. novembra bodo Giardine, Arzenal in druge razstavne prostore, raztresene po Benetkah, polnila dela 120 umetnikov z vsega sveta. Na čelu letošnjega likovnega bienala je Francozinja Christine Macel, ki je program zasnovala glede na temo Viva arte viva, ob tem pa poudarila, da mora beneški bienale ostati prostor odprtega dialoga med umetniki samimi ter med umetniki in obiskovalci. Tovrstnemu dialogu se bodo ob ustvarjalcih iz 51 držav letos prvič pridružile tudi umetnost Nigerije, karibske države Antigva in Barbuda ter umetnost Kiribatov, države v Oceaniji. Osrednji program bodo tradicionalno pospremili še izbrani spremljevalni dogodki s področja glasbe, literature, gledališča, plesne in filmske umetnosti.

Še intervencija NSK

Kot smo že poročali, bo Slovenijo – tudi letos v Arzenalu – predstavljala umetnica Nika Autor, in sicer s projektom Novicam se ne odpovemo!. Njena prestavitev črpa iz polja angažirane kinematografije, njen film Obzornik 63 – Vlak senc tematizira begunsko situacijo in prevpraševanje pojma sreče. Enakovreden del predstavitve v Benetkah bo tudi zbornik tekstov, ki sledi strukturi obzornika in združuje tako strokovna in esejistična besedila kot umetniške intervencije različnih avtorjev, denimo Franca Berardija - Bifa in Miklavža Komelja.

Na osrednji razstavi bienala bodo slovensko umetnost po izbiri umetniške direktorice Macelove obenem predstavljali tudi Kolektiv OHO, Marko Pogačnik in Vadim Fiškin, s svojim paviljonom pa se bo v času bienala v Benetkah predstavljala tudi NSK država v času. Kot so povedali komisarji projekta, skupina Irwin, bo njihova umetniška intervencija v bienale z naslovom Opravičilo za modernost ponujala nov razmislek o moderni državi, v ospredje pa bodo postavljene teme migracije, zgodovine in identitete.