Danes je bil na Etni znova dan zmage. Na Giru za Jana Polanca in slovensko kolesarstvo. »To je neverjetno. Verjetno nihče ni pričakoval, da bo beg danes uspel. Od začetka smo bili le štirje in pred zadnjim vzponom ni bilo velike prednosti. To je bil verjetno najtežji dan v mojem življenju. Seveda sem zelo vesel novega uspeha. Ponoviti etapno zmago na Giru že v prvi gorski etapi je zares nekaj čudovitega,« se je smejalo Janu Polancu, potem ko je na pobočju največjega aktivnega ognjenika v Evropi slavil drugo zmago na Giru in četrto slovensko ter ponosno paradiral v modri majici najboljšega hribolazca.

Mladi Kranjčan, ki je v soboto praznoval 25. rojstni dan, je odšel na letošnji Giro z namenom, da poskuša v kateri od etap z dolgim begom ponoviti sanjski dan, 13. maj 2015 v Abetoneju. Na dirki po Hrvaški je že pokazal izvrstno pripravljenost. V prvih treh etapah se je osredotočil le na pomoč klubskim kolegom iz ekipe arabskega pokrovitelja UAE Emirates, zato ni bil v ospredju skupnega seštevka. Tudi zaradi večjega zaostanka je imel več možnosti, da ga je glavnina pustila v beg še s trojico kolesarjev že po nekaj kilometrih. Zadnji je na trasi s 3500 višinske razlike sredi vzpona na Etno omagal Južnoafričan Jacques Janse van Rensberg (Dimension Data). Zanimivo, da sta se Slovenec in Južnoafričan sprla in skoraj stepla na vmesnem gorskem cilju Portella. Vse zaradi boja za modro majico najboljšega hribolazca.

Sin nekdanjega reprezentanta in sedaj trenerja Marka, znan po izjemni vzdržljivosti, trmi in nepopustljivosti, je vzdržal sam spredaj kar 179 kilometrov, kar je eden najdaljših begov s končnim uspehom. V veliko pomoč Polancu je bilo taktiziranje glavnine favoritov za rožnato majico (Nibali, Quintana, Pinot), ki so se v dolgem klancu predvsem gledali med seboj in niso »izbruhnili« na polno. Že Luka Mezgec je pred etapo pripomnil, da letos vozijo manj bojevito kot predlani, saj očitno najboljši čakajo na brutalni zadnji teden. Skupno vodstvo je prevzel Luksemburžan Bob Jungels (Quick.step). Na Etni sta bili tako v soju žarometov predstavnika držav z najštevilčnejšim zastopstvom na število prebivalcev. Za Polanca, četrtega med mladimi, bo zdaj majica hribolazca dobila prioriteto. Nekaj dni ravninskih etap, danes do Messine, bo junak Etne zagotovo ostal del slovesne parade 100. Gira.