Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu skupine A padla v mlin porazov in si otežila pot proti obstanku med elito. Na tretji pariški tekmi je brez odpora visoko klonila proti Norveški (1:5) in razočarala s pristopom, saj v slovenski igri ni bilo lakote po zmagi. Selektor Nik Zupančič je po polomiji ostro komentiral, da polovica reprezentance kljub drugačnim napovedim pred tekmo ni bila pripravljena na norveški izziv.

Razglašena slovenska obramba prejela že 17 golov

Sloveniji se je že tretjič zapored zalomilo na uvodu. Pričakovanja po osvojitvi novih točk so se razblinila že po dvajsetih minutah, ko so v mrežo Matije Pintariča padli trije zadetki. Izbrana vrsta je doslej zaspala v prvi tretjini vseh treh preizkušenj na šampionatu in skupaj prejela že deset golov, kar tekmecem vedno olajša pot do zmage. Proti Norveški so odpovedali nosilci igre, ki se jim dogajajo začetniške napake, kar še posebno jezi selektorja Zupančiča. »Fantje so izkušeni, igrajo v močnih ligah, zato bi moral biti njihov pristop drugačen. Kot selektor nedvomno prevzemam odgovornost za vse, kar se dogaja z reprezentanco v Parizu, vendar se bodo morali tudi igralci pogledati v ogledalo in razčistiti pri sebi,« se je hudoval Nik Zupančič, ki se je uštel s taktiko, ko je v udarni napad postavil kapetana Jana Muršaka. Slovenija ni bila konkurenčna v napadu, saj je zbrala vsega šestnajst strelov. Vodilni napad je prispeval le tri – vsakič je poskušal najbolj razpoloženi slovenski hokejist francoskega mundiala Robert Sabolič, ki je po tekmi potarnal nad bolečinami v desnem palcu na roki, kar morda kaže, da je obnovil staro poškodbo.

Razglašena slovenska obramba je na treh tekmah prejela že sedemnajst golov in nasprotniku pustila preveč prostora. Proti Norveški sta vodilna zadetka zakuhala Sabahudin Kovačevič in Rok Tičar, ki sta se preveč odmaknila od tekmecev, da so imeli vikingi odprto pot do slovenske mreže. Tovrstne napake se moštvu na tako visoki ravni dogajajo prepogosto, kar je eden glavnih razlogov za neprijetno serijo porazov. Če bo reprezentanca nadaljevala v tako nezbranem ritmu, bo tudi v Parizu izpadla v nižji rang tekmovanja, kar se ji je pripetilo že petkrat zapovrstjo. Selektor Zupančič še vedno išče razpoloženega vratarja, saj niti Matija Pintarič niti Gašper Krošelj (danes je v 40 minutah iz dvanajstih strelov prejel dva gola) doslej nista ponudila presežka. Morda ima Zupančič skritega aduta na tribuni, kjer že skoraj teden dni v civilu sedi tretji vratar Luka Gračnar.

Robar: Zdaj gre za čast in ugled

Trenerski kader reprezentance ne najde odgovora na največji izziv, kako prebuditi moštvo v pripravi na začetek tekem. Selektor Zupančič je na predlog iz novinarskih vrst, da bi izbrana vrsta nemara potrebovala strokovno pomoč psihologa, odgovoril, da o tem ne razmišlja: »Švicarji imajo slovitega psihologa, vendar smo jih skoraj premagali.« Morda se bo na koncu celo izkazalo, da bo slovenski obstanek med elito odnesla ravno premiera s Švico, ko je reprezentanca zamudila sijajno priložnost, da v zadnjih minutah po zaostanku z 0:4 z igralcem več pokonča tekmeca. »Še vedno sem prepričan, da imamo dovolj kakovosti za obstanek med najboljšimi, vendar doslej tega še nismo pokazali. Vsak se mora zazreti vase in se vprašati, ali je na ledu pustil srce. Če bomo dali vse od sebe, si ne bomo imeli kaj očitati. Boriti se moramo kot kolektiv,« je kritičen kapetan Jan Muršak, ki se bo po vrnitvi kaznovanega Žige Jegliča na nocojšnjem obračunu proti favorizirani Finski (20.15) najverjetneje vrnil v drugi napad.

Da Pariz ne bo postal nočna mora za slovensko vrsto, bodo morali strniti vrste predvsem trenerji in vodje moštva. Javnost se je v zadnjih letih resda navadila na številne slovenske poraze v skupini A, vendar je izbrana vrsta večinoma izgubljala v dostojnem slogu, kar se proti Norveški ni zgodilo. Izkušeni branilec Mitja Robar je pravilno ugotovil, da so igralci z nesprejemljivimi napakami doslej oba vratarja pustili na cedilu: »Zdaj gre tudi za čast in ugled naše reprezentance. Ne smemo si dovoliti, da nas nasprotniki ocenjujejo kot največje avtsajderje. Tudi maloštevilni gledalci na tribunah so dokaz, kako nezanimivi smo za občinstvo.« Po današnji tekmi s Finsko, ki je v Parizu senzacionalno izgubila že dve tekmi, se bo slovenska selekcija začela pripravljati na odločilni del prvenstva. Kot kaže, bo o obstanku med elito odločala sobotna preizkušnja z Belorusijo, ki v dvorani Bercy ni zbrala še nobene točke.