Omenjene družbe, ki so v lasti nekdanjega direktorja družbe Radeče papir Igorja Rakuše, so na celjsko okrožno sodišče že marca podale predlog za uvedbo prisilne poravnave nad radeško papirnico, ker je bila ta, po mnenju omenjenih in javno objavljenih dokumentih, insolventna, kapitalsko neustrezna in dolgoročno nelikvidna. Sklicevali so se na bilančne podatke iz leta 2015, ko ima, po njihovih navedbah, papirnica 3,4 milijona evrov osnovnega kapitala, dobrih 6000 evrov rezerv iz dobička in okoli 118.000 prenesenega čistega dobička. Izguba tekočega leta pa je znašala 2,2 milijona evrov. Družba pa je po insolvenčni zakonodaji dolgoročno plačilno nesposobna, če izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosega polovico osnovnega kapitala in če te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

A je prvostopenjsko sodišče, ki je upnike pozvalo k dopolnitvi predloga in od njih terjalo, da predložijo poročilo o finančnem položaju in načrt finančnega prestrukturiranja, Rakuši za zdaj prekrižalo načrte, da bi družbo spravil na kolena. Spomnimo, da je Rakuša sprva poskrbel tudi za nekajdnevno blokado transakcijskih računov papirnice, zatem pa vložil še predlog za začetek postopka prisilne poravnave.

Rakuša s sklepom sodišča še ni seznanjen

Sodišče je na prvi stopnji zdaj odločilo, da postopek ustavi. Rakuša pa nam je včeraj v telefonskem pogovoru dejal, da s sklepom sodišča še ni seznanjen, zato tudi še ne more povedati, ali se bo nanj pritožil ali ne. Poročali smo že, da se je že ob vložitvi zahtevka na sodišče porajal dvom, da bo Rakuši manever uspel, saj njegove družbe in društva nimajo dostopa do podatkov, ki jih je od njih terjalo sodišče. Da za prisilno poravnavo ni razloga, je še vedno prepričan Tomaž Režun, eden od treh direktorjev družbe, sicer tudi župan občine Radeče, saj papirnica posluje dobro in tudi na novo zaposluje.

Tudi družba Radeče papir nova je v tem sporu naložila delo organom pregona, saj je Rakušo kazensko ovadila na podlagi ugotovitev posebne forenzične revizije, ki naj bi razkrivala domnevno sporne posle med Rakuševimi in radeškimi podjetji, ko je bil ta še direktor papirnice. Prav zaradi teh pa so ga lastniki papirnice, arabski finančni sklad Emkaan Investments, jeseni 2015 tudi odstavili z mesta direktorja tako papirnice kot hčerinske družbe Muflon. Rakuša je izsledke revizije označil za izkrivljene in zlonamerne.

Kriminalisti, ki jih usmerja specializirano državno tožilstvo v predkazenskem postopku, nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo na podlagi zbranih ugotovitev potrdili ali ovrgli sume o storitvi več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na škodo gospodarskih družb iz Radeč. Gredo pa Rakuši nesporno zasluge za to, da je papirnica pred štirimi leti, po stečaju, spet odprla vrata in začela ponovno obratovati.