Z dogodkom bodo zaznamovali svetovni dan te hude redke bolezni, ki jo ima v Sloveniji od 100 do 200 ljudi. Ob svetovnem dnevu društva bolnikov po vsem svetu organizirajo športne dogodke, kjer se zdravi ljudje ukvarjajo s športi namesto bolnikov, ki tega ne zmorejo več. Slovensko društvo bo tokrat že petič organiziralo športni dogodek Brez sape za pljučno hipertenzijo.

Pljučna arterijska hipertenzija prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Napreduje izredno hitro. Zaradi nedefiniranih simptomov pa je pogosto prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni začetni simptomi, kot so zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice, značilni tudi za mnoge druge, pogostejše bolezni. Zdravila, ki bi pozdravilo to bolezen, žal še ni. Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila ne zadostujejo več, je možna rešitev le presaditev pljuč.

Simbol pljučne hipertenzije je zebra. »Ko slišimo udarjanje kopit, večina najprej pomisli na konje. Tako tudi zdravniki povezujejo simptome z bolj pogostimi boleznimi, kot so astma, apneja, debelost, KOPB, slaba fizična pripravljenost. Ampak s kopiti udarjajo tudi zebre. Ko naslednjič slišite udarjanje kopit, pomislite na pljučno hipertenzijo,« pozivajo člani društva.