Kako, se boste vprašali. Od njih si lahko izposodimo genialne zamisli, s katerimi privarčujemo prostor v običajno velikih (ali pretesnih) stanovanjih. Majčkene hiše nas naučijo, kako naš dom vedno ostane v vrhunski formi in idealno urejen. Niste prepričani? Predstavljamo vam nekaj zamisli o organizaciji prostora, ki odlično delujejo tudi v večjih domovanjih.

Shranjevalni prostor na neobičajnih mestih

Pravzaprav je presenetljivo, da nam tudi v večjih domovih običajno zmanjkuje prostora za shranjevanje. Omare in predalniki so prepolni, pa še v kleti imamo polno sezonskih oblačil in opreme. Izposodimo si torej zamisli iz majčkenih hiš, kjer je shranjevalni prostor izjemno cenjen, in izkoristimo sleherni kvadratni (centi)meter. Izberite posteljo z vgrajenimi predali v podnožju ali pod klasično posteljo hranite stvari v nizkih shranjevalnih zabojčkih. Tudi otomane in klubske mizice, ki se na vrhu odprejo, ponujajo prostor za hranjenje. Pod stopnicami si uredimo odprte police ali omarice, v katere spravljamo obutev, ali pa pod kuhinjskimi omaricami namestimo police in držala za pripomočke, na primer papirne brisače ali večje ponve.

Vgrajeno pohištvo namesto prosto stoječega

V majčkenih hišah ima sleherni kotiček svoj namen, toda takšna funkcionalnost se v večjih domovih lahko porazgubi. Rešitev? Vgrajeno pohištvo namesto prosto stoječega. Namesto da je jedilna miza obdana z dvema vrstama stolov, lahko na eno stran ob steno prislonimo ali vzidamo klop. Morda bo tako urejen jedilni kot koga spomnil na babičino starinsko kuhinjo, vendar bodo tudi največje dvomljivce prepričale moderne izvedbe takšne ureditve. V veliki kuhinji, združeni z dnevno sobo v odprtem načrtu, je lahko klop prislonjena ob nižji niz omaric, ki služi tako za odlaganje kot shranjevanje. Tako ustvarimo prijeten kotiček za obedovanje in druženje. Če je kuhinja majhna, izberite jedilno mizo, ki jo po potrebi spustimo in tako privarčujemo dragoceni prostor. V otroški sobi pa uredimo dvignjeno posteljo – pograd, pod katerim je dovolj prostora za pisalno mizo ali igralni kotiček.

Izkoristite sleherni prosti kotiček

Le malo kotičkov v majhnih hišah je namenjenih samo za eno dejavnost, izkoriščen pa je sleherni centimeter prostora. Če imate torej neizkoriščeno zidno nišo ali večjo shrambo, ki je doslej niste uporabljali, ju spremenite v domačo pisarno. Namesto klasične velike pisalne mize naj služi globlja polica, ob kateri so nameščene omarice in police. Idealno je, če ima tak pisarniški kotiček naravno svetlobo, sicer pa poskrbite za dobro umetno razsvetljavo.

Res potrebujete velikansko kopalno kad?

Resnično prija, ko se namakamo v globoki kopalni kadi, po možnosti z masažnimi šobami, toda ali ni tak luksuz nekoliko preveč za vsakdanje življenje? Kdo pa si privošči vsakdanje kopanje (razen otročkov, seveda)? Kadar je naša kopalnica bolj tesna kot ne, razmislimo, ali bi veliko kad raje zamenjali z bolj priročno pršno kabino. Če pa se nikakor ne želimo odreči kopalnemu udobju v kadi, jo zamenjajmo z manjšo, na primer takšno v japonskem slogu z imenom ofuro. To je manjša, a dovolj globoka kad iz različnih materialov, v kateri nam voda sega skoraj do vratu.

Police, police in še enkrat police

Odprte police so v majčkenih hišah nameščene vsepovsod z razlogom: so lažje od klasičnih omaric z vrati in ne delujejo tako obremenjujoče v majhnih prostorih. Poleg tega nas spodbudijo, da skrbno razmislimo, kaj bomo na njih razstavili. Sleherne šare pač ne, kajne? Rezultat so lepo urejene police, na katerih hranimo pripomočke ali okrasne predmete.

Vir: www.realtor.com