Kdor se v pomladnih dneh poda mimo kakšne tržnice z domačo zelenjavo in če ni zaradi muhastega vremena prehlajen, zagotovo zazna imenitni vonj povsem sveže mlade čebule. To je namreč prvovrstna delikatesa, primerna za pripravo karseda raznoterih jedi. Še zlasti je cenjeno njeno zelenje, dokler je povsem sveže in čvrsto. Še dobro, da tega ne ve prav vsakdo, sicer bi bilo pozneje v letu kaj težko dobiti zrele gomolje, sladokusci bi namreč ves pridelek vselej pozobali že zarana. Imenitno aromatično mlado zeleno listje nekateri nevedni vrtičkarji celo zametujejo, namesto da bi ga uporabili za zdrave in okusne spomladanske jedi. Po drugi strani pa je tudi največjim tradicionalistom dobro znano, da se takšna čebula krasno poda k jedem z žara na prvih spomladanskih piknikih, v to pa je zajet celoten repertoar, od nežnih in lahkih špargljev prek krompirja do pečenih piščancev, kotletov, čevapčičev in pleskavic. Ampak tu se ne smemo ustaviti. Povsem mlada čebula s svojimi potenciali sega tudi daleč v visoko kuhinjo najbolj cenjenih mojstrov.