Slovensko hokejsko reprezentanco le še teden dni loči do premiere na 81. svetovnem prvenstvu skupine A. Risi v Sankt Peterburgu pilijo formo za dolg turnir v Parizu, kjer bodo tako kot na vsakem šampionatu doslej ciljali na obstanek med šestnajsterico najboljših hokejskih držav sveta.

Slovenija se bo v elitnem razredu po dolgih letih predstavila brez vratarja Roberta Kristana, ki v minuli zimi ni našel primernega kluba, vendar pravi, da njegova kariera še ni končana. Zdi se, da je njegov »naravni« naslednik 30-letni Gašper Krošelj, ki je v reprezentančni majici (pre)dolgo čakal na priložnost na veliki sceni. Krošelj je bil resda prvi slovenski adut že lani na prvenstvu skupine B v Katovicah, najbolj pa je navdušil na kvalifikacijah za olimpijske igre v Minsku, ko si je izbrana vrsta zagotovila vizum za Pjongčang 2018. Krošelj je doslej dvakrat branil na prvenstvu najvišjega razreda. Predlani je na šampionatu na Češkem stal v golu na tekmah proti Finski in Danski, ko je bil njegov izkupiček polovičen. Če mu bo selektor Nik Zupančič v Parizu v interni konkurenci mlajših vratarjev Luke Gračnarja in Matije Pintariča zaupal številko ena, bo nosil eno največjih odgovornosti znotraj reprezentance, saj bodo slovenska vrata oblegali vrhunski napadalci.

»Počutim se dobro. Zadnja turnirja v Katovicah in Minsku sta me napolnila s samozavestjo. Moja pripravljenost je na visoki ravni, prav tako pa povsem verjamem v svoje sposobnosti. Prepričan sem, da lahko selektor računa na vse tri vratarje,« je povedal Gašper Krošelj, ki se ni pretirano jezil, da je šele v drugi polovici svoje kariere dodobra začutil reprezentančni utrip. »Ko me je Slovenija potrebovala, sem se vedno odzval. Res je, da sem dolgo čakal na pravo priložnost. Ko se mi je ponudila, sem jo zagrabil z obema rokama. Prepričan sem, da se bomo na začetek prvenstva odlično pripravili. Nadvse pomemben bo že uvodni nastop s Švico. Verjamem, da se lahko kosamo z vsako reprezentanco, morda se nam ponudi priložnost tudi za kakšno presenečenje,« pravi.

Slovenija bo v desetih dneh odigrala sedem tekem, kar je za igralce tako fizični kot psihološki napor. Hokejisti si vedno želijo razrešiti klubski status za prihodnjo sezono že pred začetkom svetovnega prvenstva, da bi bila njihova mentalna pripravljenost v času turnirja na čim višji ravni. Krošelj je nazadnje branil za AIK v drugi švedski ligi, na evropskem severu pa si želi ostati tudi v prihodnje. »Po tej sezoni mi je resda potekla pogodba. Če bi si zagotovil klub pred začetkom francoskega turnirja, bi bil bolj miren. Nikdar ne veš, kako se bo odvilo prvenstvo, zato je nesmiselno pričakovati, da boš zgolj zaradi nastopa na turnirju dobil klub,« razmišlja Gašper Krošelj, ki je večji del kariere preživel v Zagrebu, kjer je branil za Medveščak. Slovenija se bo v Parizu predstavila tudi kot olimpijska reprezentanca, kar je posebna čast, zato Krošelj pričakuje, da je tekmeci ne bodo podcenjevali.