Lega, orientacija in oblikovanje hiše ter zunanjih prostorov so zasnovani na podlagi upoštevanja številnih tehničnih zakonitosti ter v skladu s konceptom bioklimatskega načrtovanja. Bivanje v njej stanovalce povezuje z naravo, obenem pa jim omogoča subtilno doživljanje prostora.

Prijeten dom za veliko družino

Želja investitorke, ki je hkrati tudi arhitektka hiše, je bilo ustvariti prijeten dom za veliko družino z dinamičnim življenjskim slogom in omogočiti prilagajanje prostorov med odraščanjem otrok, kar bo zahtevalo spremembe načina bivanja. Na 330 kvadratnih metrih bivalnih površin v pritličju in nadstropju so oblikovane glavne komunikacijske osi, ki se odpirajo v naravo, ob teh pa so nanizani prostori za različne namene. Skupni večji prostori so neposredno navezani na zunanje terase in so namenjeni druženju ter skupnim dejavnostim, medtem ko so manjši individualni prostori nekoliko manj izpostavljeni in ponujajo več zasebnosti.

Dobra povezava z zunanjim prostorom

Hiša, ki stoji pri Rušah, ima 153 kvadratnih metrov kleti za servisne in pomožne prostore, manjši fitnes in posebno glasbeno sobo. Krajinska ureditev je zelo funkcionalna - z enostavnimi potezami ustvarja postopno prehajanje grajenega tkiva k avtohtonemu naravnemu okolju. Hiša in njen zunanji prostor sta zelo dobro povezana in omogočata visoko kakovostno bivalno ugodje.

Video o hiši Leska si lahko ogledate tukaj.

Vir: www.odprtehiseslovenije.org