Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da je končalo obravnave in da bo končno odločitev sporočilo v prihodnjih mesecih. Napovedali so, da bodo vnaprej sporočili tudi točen datum objave odločitve.

Zjutraj so sicer v hrvaškem dnevniku Jutarnji list sicer zapisali, da bo odločitev arbitražnega sodišča objavljena v najkrajšem možnem roku, morda že v prihodnjih dneh, navedli pa neimenovane diplomatske vire. Tudi reški Novi list je poročal, da je odločitev že napisana in samo še čaka na objavo. Na slovenskem zunanjem ministrstvu navedb zaradi zaupnosti postopka ne komentirajo.

Odločitev sodišča naj bi bila podobna sporazumu Drnovšek-Račan iz leta 2001, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil mejo z Italijo. »Četudi bo kakšna kompromisna rešitev, bodo Slovenci to prebrali kot zmago in zahtevali uveljavitev, ne glede na odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega postopka,« so še zapisali v zagrebškem časniku.