Dodatno škodo bo akaciji povzročilo hladno vreme v času njenega cvetenja, zato škodo pričakujejo tudi tam, kjer pozeba ni bila usodna, je pojasnil Noč. Končna škoda bo odvisna od vpliva pozebe na preostalo pašo, kar pa je po njegovih besedah trenutno še nemogoče oceniti.

Ob tem je Noč opozoril, da hladno vreme negativno vpliva tudi na čebele. Čebelarje je tako pozval, naj zanje ustrezno poskrbijo. »Čebele v hladnih razmerah veliko porabijo zase in lahko ostanejo tudi brez hrane. Čebelar mora biti pozoren, da ne bo na koncu poleg paše izgubil tudi čebele,« je izpostavil.

Medtem Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) podatke o škodi še zbira. Robert Peklaj s KGZS je pojasnil, da podatek o skupni škodi v višini 44 milijonov evrov, ki se je pojavil v medijih, ni prišel z njihove strani. Ocenil je, da gre za posledico navedb, da bi bila škoda po pozebi lahko celo večja kot lani, zaradi česar so nekateri lanskemu znesku le prišteli določen delež. Peklaj je še poudaril, da točna višina škode ne bo znana še nekaj mesecev.