»Škoda bo velikanska, zagotovo med 80 in 100 odstotki, saj je ta razvojna faza, ko se že pojavijo plodiči, zelo občutljiva. Poškoduje jih že mraz okrog minus ene stopinje, včeraj pa smo imeli v našem koncu okrog minus štiri stopinje Celzija, na območju Bizeljskega celo minus pet stopinj,« pojasnjuje Toni Koršič, ki ima nekaj manj kot osem hektarov nasadov jablan.

Kakšne so bile dejansko poškodbe na sadnem drevju, bo bolj vidno v prihodnjih dneh, pravi. »Skušali smo storiti vse, kar se da, od škropljenja z aminokislinami do mulčenja oziroma odstranjevanja podrasti, pa nič ne zaleže. Kdor je v sadovnjaku zakuril, bo najbrž imelo nekaj učinka.« Kot dodaja, bi bila ustrezna rešitev tudi oroševanje dreves, vendar ga v Posavju uporabljajo le redki.

»Kolikšna je dejansko škoda zaradi tokratne pozebe, bo najbolj vidno junija, ko bodo jabolka začela sama odpadati.« Koršič ima sicer sadovnjak zavarovan proti pozebi, marsikdo pa si, glede na nizko odkupno ceno jabolk, zavarovanje težko privošči, dodaja.

Nekaj škode bo zagotovo tudi v dolenjskih in posavskih vinogradih, pravi vodja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič. »Kolikšna bo škoda, je predvsem odvisno od lege vinograda. Bolj točne podatke bomo imeli v začetku tedna, zagotovo pa škoda ne bo majhna.«