Gre za 28-letnega moškega rusko-nemškega porekla, ki so ga prijeli blizu mesta Tübingen. Policija poleg tega išče še dva domnevna sostorilca. Osumljena sta, da sta prevzela najeto vozilo, s katerim naj bi bile eksplozivne naprave prepeljane v Dortmund. Tožilstvo osumljenca bremeni poskusa umora, sprožitve eksploziva in povzročitve hude telesne poškodbe.

Z napadom je osumljeni pričakoval finančno korist, saj je želel doseči znižanje vrednosti delnic kluba BVB. Kot so ugotovili v preiskavi je pred tekmo bival v istem hotelu kot člani kluba. Na dan napada je kupil za 78.000 evrov t. i. prodajnih put opcij na paket delnic kluba, ki bi jih lahko po vnaprej določeni ceni prodal do 17. junija.

Znane podrobnosti skrbno načrtovanega napada

Osumljenec je posojilo za nakup opcij vzel 3. aprila in jih nato kupil preko spleta iz hotela L'Arrivee, kjer so kasneje bivali tudi nogometaši. Sobo v hotelu je rezerviral sredi marca, in sicer od 9. do 13. aprila in od 16. do 20. aprila. V teh dveh terminih je imela Borussia na sporedu obračuna z Monacom, čeprav takrat še ni bilo jasno, kdaj bo tekma potekala v Dortmundu.

Eksplozivne naprave, napolnjene s kovinskimi delci, so bile po navedbah tožilstva skrite v živi meji ob avtobusu, dve pri tleh, ena pa na višini približno enega metra. Osumljenec jih je sprožil daljinsko, nekaj kovinskih delcev pa so našli do 250 metrov daleč stran.

Na kraju so našli papir, na katerem so odgovornost za napad prevzeli islamski skrajneži. Poznavalci so sicer izrazili dvom v avtentičnost sporočila. Zaradi povezav z islamisti so pridržali nekega Iračana, vendar so preiskovalci ugotovili, da ni bil vpleten v napad.

Poškodovana nogometaš in policist

V napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili 11. aprila ranjeni dve osebi – nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na naslednji dan.