Francoska policija je sporočila, da naj bi bila v incident vpletena najmanj dva napadalca, eden od njiju je na kraju streljanja izgubil življenje. Tožilstvo v belgijskem Antwerpnu je pojasnilo, da moški, za katerim so včeraj izdali tiralico in ki se je sam javil policiji, ni povezan z včerajšnjim napadom. »Moški je prišel na policijo, potem ko je opazil svojo fotografijo na družbenih omrežjih kot prvi osumljenec, povezan z napadom,« so dodali na tožilstvu. Belgijski notranji minister Jan Jambon je sporočil, da je bil napadalec francoski državljan.

Priča je za Reuters povedala, da je moški na kraju napada stopil iz avtomobila in začel streljati z avtomatskim orožjem. »Policist je padel. Slišal sem šest strelov, bilo me je strah. Imam dveletno deklico, mislil sem, da bom umrl. Streljal je direktno v policista,« je za Reuters povedala priča.

Celotno območje avenije so zavarovali, ljudi pa pozvali, naj se temu delu mesta izogibajo. Območje varujejo oboroženi policisti, zaprli so tamkajšnje postaje podzemne železnice. Policija je prek twitterja sporočila, da policijska operacija še poteka. Notranje ministrstvo je potrdilo preiskavo na domu umrlega napadalca.

Strelca že prijeli zaradi načrtovanja umora policista

Po poročanju AFP je policiji mrtvi napadalec znan in je že bil tarča protiteroristične preiskave. 39-letnega Francoza, imena katerega nočejo izdati, so februarja prijeli zaradi načrtovanja umora policista, a so ga izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Leta 2005 je bil obsojen zaradi treh poskusov umorov, v dveh primerih zaradi poskusa umora policistov, so francoski tiskovni agenciji povedali obveščeni viri.

Streljanje se je sicer zgodilo v času zadnjega televizijskega soočenja pred nedeljskim prvim krogom predsedniških volitev v Franciji, v katerem se spopada vseh enajst uradnih kandidatov. Francoski premier je napovedal, da bo za varnost ob francoskih predsedniških volitvah v prihodnjih dneh skrbelo več kot 50.000 policistov, v pripravljenosti bodo tudi posebne enote policije.

O naravi napada še prehitro govoriti

Francoski notranji minister je poudaril, da je še prehitro govoriti, za kakšen napad je šlo, so pa prepričani, da so bili policisti edina tarča napadalcev. Sicer je nekaj ur po streljanju odgovornost za napad prevzela Islamska država, enega od napadalcev pa identificirala kot svojega vojaka Abuja Yousifa.

Vendarle je bil ameriški predsednik Donald Trump od začetka prepričan, da je »videti, da gre za še en teroristični napad«. Francozom je ob tem še izrazil sožalje.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uveljavili po napadih leta 2015. V dveh letih je v napadih islamistov življenje izgubilo več kot 230 oseb. Na ulicah je več tisoč vojakov in oboroženih policistov, ki poostreno varujejo tudi turistične točke, kot so Elizejske poljane.