Igrala se je deveta igra zadnjega odločilnega niza. Andy Murray je v zadnjem nizu vodil že s 4:0, a je Ramosu-Vinolasu uspelo poravnati rezultat, Škot pa je nato v naslednji igri zaostajal z 0:40. S petimi zaporednimi točkami se je kljub vsemu obdržal v igri, ključna je bila točka ob 30:40, ko je Španec vračal tako rekoč vse, dokler mu prvi igralec sveta ni navrgel še skrajšane žoge.

V deseti se je Murray poslužil celo Federerjevega hitrega prihoda na mrežo ob servisu nasprotnika, a je tudi Španec našel odgovor: če ne drugače, je stopnjeval kote udarcev do takšne mere, da Škot tudi s svojim odličnim pokrivanjem igrišča žog enostavno čedalje bolj pogosto ni zmogel več loviti. Vrhunska dnevna forma je Špancu prinesla enega izmed vrhuncev kariere, saj je po dveh urah in pol v dvanajsti igri premagal številko ena moškega tenisa.

Čilić suvereno, Wawrinka razočaral

Bistveno manj dela je imel pred tem Marin Čilić, čeprav se je glede na naprotnika obetal težji boj. Toda Tomáš Berdych je bil v težavah že proti 39-letnemu nemškemu veteranu Tommyju Haasu, ki je pred tem v 69 minutah odpravil Benoita Pairea, kar je bila njegova prva zmaga v Monte Carlu vse od leta 2004. Čilić bo imel torej polne roke dela proti, za zmago bo po videnem potreboval vsaj zanesljiv servis in igro, ki bo razpoloženega Ramosa-Vinolasa prisilila v kratke izmenjave.

Argentinec Pablo Cuevas je bil po zmagi nad Viktorjem Troickim in Joaom Souso proti Wawrinki po predvidevanjih v sklepnem delu letošnje poti v Monte Carlu. Po vodstvu s 3:0 v prvem nizu in predaji nasprotnika je zmagovalca švicarsko-argentinskega dvoboja že čakal Lucas Pouille. Gotovo je bil presenečen, ko je izvedel, da je Federerjev rojak klonil dvakrat s 6:4. Wawrinka je pokazal enostavno premalo.

Nadal po težavnem začetku stopnjuje igro

Rafael Nadal je po slabem drugem nizu proti Kyleu Edmundu potreboval boljše nadaljevanje turnirja. V osmini finala ga je čakal Aleksander Zverev. Z mladim nemškim igralcem sta se nazadnje srečala na odprtem prvenstvu v Avstraliji, ko je po štirih nizih in petih urah slavil Španec. Danes o čem podobnem ni bilo ne duha ne sluha. Nadal je sicer začel z dvojno napako, a v nadaljevanju je bilo napak v igri zelo malo in bistveno manj kot pri Nemcu. Zverevu je Rafa dopustil vsega dve igri, ob tem pa je s svojo predstavo opozarjal na dejstvo, da je še vedno kralj peščenih podlag.

Naslednji na njegovi poti do desete osvojitve turnirja v Monte Carlu je 24-letni Argentinec Diego Schwartzman. V zadnjem srečanju današnjega dne pa je na dobri poti v četrtfinale Novak Đoković, ki se meri s Pablom Carreño Busto in potrebuje le še en niz, saj je prvega dobil s 6:2. Zmagovalca čaka neugodni David Goffin, Belgijec je izločil Dominica Thiema, sicer mladega specialista za pesek.