Zvezdnikom ameriške hokejske lige NHL res ni lahko. Leto za letom se morajo odločati – ali pa se drugi odločajo namesto njih – ali bodo igrali za svoje državne reprezentance ali ne. Zdaj nas razburja nastop oziroma nenastop Anžeta Kopitarja na bližajočem se svetovnem hokejskem prvenstvu, zvezdniki NHL pa se že borijo za možnost nastopa na olimpijskih igrah prihodnje leto. Liga namreč v času olimpijade ne predvideva odmora, torej zvezdniki ne bi mogli igrati.

Eden izmed njih, kapetan Washington Capitals in superzvezdnik Aleksander Ovečkin, pa je pred dnevi brez dlake na jeziku dejal, da bo, ne glede na odločitev NHL, igral za Rusijo. »Nikoli ne bom spremenil svoje odločitve. Rusija je moja država in hočem igrati. Nikogar ni, ki bi mi to lahko prepovedal. Vseeno mi je – šel bom na olimpijado,« je dejal Aleksander Ovečkin, pri čemer bi bile to zanj že četrte olimpijske igre, ob tem pa je igral še na enajstih svetovnih prvenstvih.

Hokejist je večkrat izjavil, da je ponosen Rus: »Vsi to vedo: rojen sem v Rusiji, odrasel sem v Rusiji, sem Rus.« Športno domoljubje so mu bržkone vcepili starši: oče Mihail, nogometaš, in mati, košarkarica, Tatjana, ki ima v svoji zbirki medalj tudi dve zlati olimpijski medalji iz Montreala in Moskve. Njej v čast Aleksander Ovečkin nosi dres s številko osem – enako številko dresa je imela njegova slavna mama.

Kako velik patriot je, je dokazal tudi s tem, da je kot prvi hokejist v ligi smel nositi le zanj narejene drsalke, porisane z ruskimi motivi, in to prav na ruski kulturni dan. A nositi jih je smel le na ogrevanju, na tekmi ne, ker je to proti pravilom NHL. »Trapasti so,« je odločitev vodstva lige komentiral Rus, ki je brez dlake na jeziku in kar nekako velja za porednega fanta NHL.

Njegova nacionalnost je postala ponovno pomembna, ko so se pojavila namigovanja o ruskem vplivu na ameriške volitve. Tedaj so ga novinarji vztrajno spraševali, kako se kot Rus počuti v Ameriki, še posebno zato, ker živi le nekaj kilometrov od Bele hiše. Vztrajno je ponavljal, da je ponosen Rus, ki se dobro razume z Američani.

Ruska dekleta in žena

Vedno je bil domoljuben tudi pri izbiri svojih deklet. Leta 2012 se je zaročil z rusko teniško igralko Marijo Kirilenko in dve leti sta veljala za športni mega par. Vse dokler hokejist ni poleti 2014 odšel na počitnice v Francijo in se tam družil z rusko športno gimnastičarko Karolino Sevastianovo. Na njegovo nesrečo je njegov prijatelj eno od skupnih fotografij objavil na instagramu. Teniška igralka mu je kar po medmrežju sporočila, da razdirala zaroko. »Ni skrivnost, da ima Saša nekaj neprijetnih navad, ki jih nisem hotela več prenašati,« je dejala ruskim novinarjem in se že nekaj mesecev kasneje poročila z moskovskim uradnikom in rodila sina. Ovečkin pa je postal fant gimnastičarke, a le za nekaj mesecev, dokler ni srečal moskovske manekenke Anastasije Šubskaje, ki je v hipu postala njegova zaročenka, se preselila v Washington in zvesto sedela na tribunah hokejske dvorane. Nazadnje se je hokejist lani poleti poročil z njo v Rusiji, a skorajda na skrivaj, obdan le z nekaj prijatelji, mediji pa so to odkrili – kako drugače – zaradi fotografij, objavljenih na instagramu. Od tedaj je manekenka v klubu hokejskih žena in hodi na večerje z Waynom Gretzkyjem ter njegovo soprogo. Poleg tega sta zakonca Ovečkin kot prava Rusa strašna ljubitelja baleta in ne zamudita nobenega ruskega baletnega gostovanja v ZDA, s čimer se rada pohvalita na instagramu. Čeprav Ovečkin velja za hrusta, razneženo napoveduje, da bodo v družini kmalu otroci.