Pomladni festival pohodništva v Brdih v začetku aprila je odprl letošnjo vseslovensko akcijo Slovenija hodi. Do novembra se bo zvrstilo okrog sto organiziranih pohodniških in kolesarskih tur v enajstih krajih po Sloveniji, med drugim tudi v Posavju, ki se akciji pridružuje peto leto zapored.

Namen vseslovenskega festivala je med drugim tudi združitev pohodniških prireditev posameznih destinacij pod enotno blagovno znamko. S tem bi lahko povečali število obiskovalcev, pojasnjuje Marko Lenarčič iz GIZ Pohodništvo in kolesarjenje. »Organizatorji pripravljajo dvo- ali večdnevne pohode, tako da ljudje tudi prespijo, pokusijo lokalne jedi in si vzamejo dovolj časa, da kraj pobliže spoznajo. Hkrati skušamo nagovoriti za obisk tudi tuje pohodnike. Slovenci radi hodimo, tujce pa moramo predvsem v spomladanskih in jesenskih mesecih res prepričati, da pridejo v Slovenijo in spoznajo naše pohode,« pojasnjuje Lenarčič.

Več kot 2000 pohodnikov po posavskih poteh

Posavci vidijo kot enega zelo pomembnih vidikov festivala prav povezovanje turističnih, vinogradniških, kulturnih društev, organizacij in preostalih ponudnikov. Letos so ga razdelili na spomladanski del, ko pripravljajo 23 pohodniških in kolesarskih tur, ter na jesenski del, ko se obeta okrog deset pohodniških prireditev. »Naše poti v Posavju so zelo raznolike, tematsko bogate, dopolnjujemo jih s kulturno, kulinarično in vinsko ponudbo. Za spomladanske smo izbrali aktivnejšo tematiko, jesenski pohodi, ki jih pripravljajo številna vinogradniška društva, pa bodo bolj gastronomsko in vinsko obarvani,« pravi Ksenja Kragl, projektna vodja Posavskega festivala tematskih poti.

V Posavju, ki se ponaša s številnimi vinogradi, sadovnjaki, rekami in gradovi, je sicer več kot sto različnih planinskih in tematskih poti. So dobro razvite in primerne za vse starostne skupine, dodaja Kraglova, pogosto pa jih dopolnjujejo tudi s čolnarjenjem in kolesarjenjem. Lani se je pohodov v okviru festivala tematskih poti udeležilo okrog 2000 pohodnikov tudi z drugih koncev Slovenije in celo tujcev, delno po zaslugi Term Čatež, ki tudi letos v svojo ponudbo aktivnih paketov vključujejo prav prireditve festivala pohodništva.

Uspešno zgodbo trajnostnega pohodniškega turizma pa pišejo v Radečah. Gre za učno pot Savus, ki je v preteklih letih nastala v okviru finančnih spodbud programa Leader oziroma regionalnega projekta Popotnik. »To je lep primer, kako vzpostaviš novo učno pot, jo primerno opremiš za različne ciljne skupine in z njo v kraj privabiš tudi nove turiste,« pojasnjuje Marija Imperl iz Kulturno-turistično-rekreacijskega centra Radeče. »V zadnjih letih so v Radeče prihajali vedno novi in novi gostje na pot Savus, ki se ji ne reče zaman učna pot. Predstavlja namreč vsebino kraja na tisoč in en način, privablja pa tako mlajše kot starejše popotnike, kolesarje in druge goste, ki jih zanimajo naše naravne in kulturne znamenitosti,« pravi Imperlova.

Pot mora biti živa

Skupaj s partnerji že snujejo novo, tako imenovano daljinsko pot, dolgo 200 kilometrov. »Pa ne zato, da bi na seznamu 700 poti, kolikor jih imamo v Sloveniji, dodali še eno novo, ampak zato, ker smo res prepoznali, da je to priložnost, ki jo je vredno izkoristiti in pripeljati na naše območje ljudi, ki jih zanimajo različne stvari.«

Ko govorimo o trajnosti, je najpomembneje, da je pot živa, ob tem poudarja Imperlova. »Želimo, da že vzpostavljene poti še naprej živijo, privabljajo turiste in na nov, drugačen način poudarjajo tisto, kar Posavje ima – bogato zgodovino, čudovito naravo, dobre ponudnike in prijazne domačine.«