Šparglje s pršutom lahko pripravite na dva načina:

če so šparglji debelejši, jih na hitro pokuhajte

če so šparglji tanjši, jih pripravite brez predhodnega pokuhavanja

Za še več kulinaričnih užitkov predstavljamo dve odlični ideji serviranja teh špargljev.

1. Ideja: Šparglji s popečeno polento

Sestavine: 150 g instant polente, 450 g vrele vode, 1 žlica olivnega olja, sol

Priprava: V vrelo in soljeno vodo kapnite olje, potem pa med mešanjem stresite še polento. Dobro premešajte in kuhajte, da se polenta skuha. Kuhano prenesite na večji kos folije in oblikujte/zavijte v ozko rulado. Konce zavijte kot bonbonček, potem pa rulado ohladite. Strjeno rulado narežite na kose in popecite na olju ter postrezite skupaj s šparglji.

2. Ideja: Šparglji s češnjevci, avokadom in gorčičnim prelivom

Sestavine: 1 žlička gorčice, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice olivnega olja, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 ščepec soli, 1 ščepec popra, 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega peteršilja, 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega drobnjaka (neobvezno), češnjevci, avokado

Priprava: S prvimi osmimi sestavini pripravite kremast gorčični preliv. Poleg narežite češnjevce in avokado. Avokado posolite, popoprajte in pokapajte z limoninim sokom. Dodajte šparglje, čez vse pokapajte preliv in postrezite.

Sedaj pa le po šparglje – z nami bodo še več kot dva meseca (do julija), potem pa se bomo morali od njih za celo leto posloviti. Še več slastnih receptov s šparglji poiščite na spletne mestu Sit Fit pod oznako šparglji.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

8 špargljev

1 žlica limoninega soka

1/2 žličke soli

1 žlica olivnega masla ali 1 žlica masla

8 kosov pršuta ali slanine …

parmezan

PRIPRAVA

Če imate na razpolago tanjše šparglje, jim le odlomite oleseneli del, potem pa nadaljujte z ovijanjem s pršutom in pečenjem.

Če pa imate debelejše šparglje, pa jih pripravite na naslednji način. V veliki posodi zavrite večjo količino vode. Vanjo dajte limonin sok in sol. Olesenel spodnji del šparglja odlomite (brez skrbi, se bo kar sam zlomil na pravem mestu, vi špargelj le primite na obeh koncih in prelomite).

Šparglje približno 5 minut kuhajte v vreli vodi (voda naj pokrije celoten špargelj). Ko se zmehčajo le toliko, da niso več trdi, jih takoj nekajte kuhati. Šparglje odcedite in jih splaknite pod mrzlo vodo ter osušite s papirnato brisačo.

Vsak špargelj ovijte s pršutom ter jih popecite na olivnem olju ali maslu - približno 3 minute na stran. Prek pečenih špargljev po želji naribajte z malo parmezana in postrezite.