Uvrstitev na seznam Unescove svetovne dediščine je lahko dvorezni meč. To trenutno še posebej nazorno ugotavljajo na Hrvaškem, v Makedoniji in Črni gori, kjer nekaterim krajem celo grozi izpad s prestižnega seznama zaradi prekomernega turističnega zanimanja in obiska. Masovni turizem je namreč škodljiv tako za prizorišča kot za njihovo širšo okolico.

Balkanska mreža raziskovalnega novinarstva (BIRN) poroča, da so med najbolj ogroženimi zahodnobalkanskimi kraji na seznamu Unescove svetovne dediščine hrvaško mesto Dubrovnik, hrvaški narodni park Plitvička jezera, črnogorsko obmorsko mesto Kotor ter makedonsko mesto Ohrid z jezerom.

Preveč turistov v Dubrovniku in Plitvicah

Med največje grožnje Dubrovniku sodijo številne križarke, ki se med turističnimi plovbami ustavijo v mestu. To šteje okoli 40 tisoč prebivalcev, lansko leto pa je privabilo prek milijon turistov, ki so ustvarili za okoli 3,4 milijona nočitev. Na dnevne izlete s križarkami v mesto dnevno pride še dodatnih 10 tisoč obiskovalcev oziroma okoli 800 tisoč v celem lanskem letu.

Podobno se v turistih utapljajo Plitvice, ki jih v visoki sezoni med julijem in avgustom obišče okoli 15 tisoč obiskovalcev dnevno, letno pa se številka giblje okoli 1,3 milijona obiskovalcev.

Kotor ogrožajo nove gradnje v starem mestnem jedru, Ohrid pa avtocesta

V črnogorskem Kotorju poleg velikega števila turistov in križark grožnjo statusu Unescove svetovne dediščine predstavljajo tudi nove gradnje v starem mestnem jedru. Te so sicer prepovedane, a naj bi šepalo pri izvajanju teh prepovedi. Predvsem, ko gre za želje premožnih in vplivnih. Unesco o problematiki gradbenih posegov v Kotorju svari že od leta 2013.

Makedonski dragulj Ohrid se medtem sooča s težavami, ki bi jih lahko povzročila gradnja avtoceste vzdolž obale Ohridskega jezera. Ta bi mesto Ohrid povezal s starodavnim samostanom Sv. Naum, avtocesta pa naj bi potekala prek gorovja Galičica, kjer prebivajo številne redke vrste.

Unesco je poleg tega pozoren tudi na gradnjo smučišča na Galičici in treh letovišč ob jezeru. Ohrid je sicer eden od vsega 28 krajev, ki so na seznamu Unescove naravne in tudi kulturne svetovne dediščine.