Zagorski župan Matjaž Švagan si ne želi, da bi upravna stavba družbe Svea, ki je že skoraj tri leta in pol v stečaju, propadala, kot so propadle Medijske toplice. Zato bi rad izkoristil priložnost, da bi prostore, za katere očitno ni zanimanja v gospodarstvu, odkupila kar občina in tja preselila glasbeno šolo.

Nakup prostorov Svee najkrajša pot

Ta se namreč že leta otepa s prostorsko stisko, saj imajo manj učilnic kot učiteljev, poučujejo na treh lokacijah, prostori v obstoječi stavbi pa so vlažni in slabo zvočno izolirani. Na 1500 kvadratnih metrih v Svei bi občina tako lahko prišla do sodobnih učilnic, svoj prostor pa bi tam dobili še medgeneracijski center in nekatere druge organizacije. Vizionarski posel, tako Švagan, bi izpeljali v prihodnjega pol leta. Stečajni upravitelj bo namreč še pred tem razpisal šesto javno dražbo z izhodiščno ceno 474.000 evrov, kar je dobra polovica manj od polne vrednosti zgradbe. Ker kupca do zdaj ni bilo, Švagan pričakuje, da bo tako tudi na tej dražbi in da bo občina sodelovala pri sedmem poskusu prodaje upravnih prostorov nekdaj slovite proizvajalke kuhinj.

Ponudili bodo 323.000 evrov, kar bo po županovem mnenju dovolj dobra ponudba, da bo glasbena šola dobila nove prostore, usklajene s pravilnikom, ki naj bi ga pripravili na šolskem ministrstvu. »Veliko je bilo različic za širitev glasbene šole, a je to najkrajša pot,« je Švagan nagovoril občinske svetnike k dvigu rok za soglasje k nakupu. Dodal je še, da je program selitve glasbene šole zastavljen celovito, denar za kupnino pa bodo zagotovili z rebalansom proračuna.

Stroški adaptacije prostorov nejasni

A v županovo vizijo ne zaupajo vsi. »Ni problem cena zgradbe, problem so stroški energetske sanacije in adaptacije prostorov za potrebe glasbene šole. Za to nimamo nobenih predračunov, s tem pa niti ocene, koliko bomo v resnici plačali za selitev glasbene šole,« je skeptičen občinski svetnik NSi Primož Štendler. Prav tako je prepričan, da stavba, ki stoji sredi obrtne cone, kjer se večinoma vozijo tovornjaki, ni primerna lokacija za glasbeno šolo. »Nisem proti reševanju prostorske stiske glasbene šole, sem pa proti tako tvegani investiciji,« je jasen Štendler, ki je prepričan, da bodo skupni stroški ureditve glasbene šole v Svei presegli milijon evrov.

Nekateri svetniki županove liste so skušali ugovarjati, da je lokacija v Svei za otroke varnejša od zdajšnje na Cankarjevem trgu, celo da tam mimo poteka šolska pot. V resnici Svea leži na robu stanovanjskih naselij, ob izhodu iz mesta, in bi bilo treba do stavbe urediti pločnik, saj ga zdaj tam ni. »Kupujemo mačka v žaklju, pa se je takoj našel denar. Medtem pa otroci Osnovne šole Toneta Okrogarja na novo telovadnico čakajo že več kot deset let, prostorsko stisko ima tudi knjižnica… A morajo vsi čakati v vrsti,« se z nepremišljenimi odločitvami občine ne strinja Štendler, ki upa, da bodo vsaj sredstva za nakup upravne stavbe Svee vzeli s proračunske postavke za množične zabavne prireditve ob občinskem in novoletnih praznikih.