Slovenski klubski hokej se po enajstih letih očitno poslavlja od najvišje tekmovalne ravni v regiji, kar je nov boleč udarec za panogo. Predsednik EBEL Peter Mennel je za avstrijski časnik Salzburg Nachrichten potrdil, da se je vodstvo lige odločilo za preklic sodelovanja z Olimpijo, ki je deset let neprekinjeno nastopala v nekoč za slovenski trg nadvse mikavnem tekmovanju.

Hokejska kriza dosega vrhunec

Olimpija se je že v svoji premierni zimi uvrstila v veliki finale EBEL in po nedopustni administrativni napaki izgubila s Salzburgom. Ljubljano je tedaj zajela hokejska mrzlica, saj so bile tivolske tribune napolnjene do vrha, moštvo pa je navijačem ponudilo kakovosten hokej. V sezoni 2011/12 je moštvo osvojilo visoko tretje mesto in se zadnjič uvrstilo v končnico. Ravno pred petimi leti je na Jesenicah pod težo dolgov propadel trofejni klub, kar je sprožilo veliko krizo slovenskega klubskega hokeja, ki se še ni ustavila. Z napovedano izključitvijo ljubljanskega kolektiva iz EBEL bo kalvarija še hujša, saj Olimpiji preostane le pridružitev v občutno manj kakovostno in medijsko odrinjeno alpsko ligo, ki jo je tivolski trener Bojan Zajc pravilno označil za »pogreb slovenskega hokeja«.

Ljubljansko-jeseniško sodelovanje z EBEL je slovenskim hokejistom prineslo številne ugodnosti. Med drugim jim je odprlo vrata v močnejše evropske lige, kar je pripomoglo k vrhunskim dosežkom članske reprezentance, ki se je dvakrat zapovrstjo uvrstila na olimpijske igre. Sestop iz EBEL bo močno vplival na dogajanje v slovenskem hokeju, saj alpska liga velja za obrobno tekmovanje, ki je praviloma namenjeno igralcem v razvoju. Če se bo Olimpija odločila za nastopanje v drugorazredni alpski ligi, bo morala na novo pripraviti vse pogodbe z igralci in sponzorji, saj so trenutni dokumenti veljavni zgolj v primeru igranja v EBEL. Ob tem se pojavljajo pomisleki, kdaj bo EBEL znova pripravljena na priključitev katerega od slovenskih predstavnikov, saj se je opekla tako z Olimpijo kot z Jesenicami, ki sta se izkazala za neverodostojna partnerja.

Slovo Popoviča po treh letih

Olimpija je v zadnjih letih dobesedno životarila in strmoglavila ob koncu letošnje sezone, ko je v finalu državnega prvenstva proti Jesenicam padla brez odpora in na treh tekmah dobila dvajset golov. Igralci od septembra lani niso dobili plače, na klopi ni niti zdravnika niti fizioterapevta, športni direktor Jože Kovač je zaradi nevzdržnih razmer že odstopil, zapleta se pri dobavi opreme, pisarna kluba je zaklenjena, predsednik Marko Popovič ima službene obveznosti v Črni gori, upravni odbor je neoperativen… Ljubljanski klub mora do leta 2019 skleniti postopek poenostavljene prisilne poravnave, a glede na to, da se pri Olimpiji močno zatika na vseh področjih, usoda petnajstkratnih slovenskih prvakov še nikdar ni bila bolj negotova. V tivolskem zaodrju omenjajo tudi možnost sodelovanja zgolj v slovenskem prvenstvu.

Po naših informacijah bo Olimpija ob koncu meseca na skupščini EBEL tudi uradno izgubila člansko izkaznico v tem tekmovanju. Kot pravi predsednik Popovič, bo klub dotlej opravil občni zbor, ki bi ga morali v skladu s statutom že lani. Za Dnevnik je potrdil, da se bo zaradi službenih obveznosti v tujini poslovil od predsedniškega položaja, njegovega naslednika pa naj bi določili v skupini Slovenske železnice, ki se omenja kot novi generalni sponzor kluba. Popovič je Olimpijo prevzel pred slabimi tremi leti, ko je klub zaradi negospodarnega poslovanja dolgoletnega direktorja Matjaža Seklja komaj ušel stečaju. Popovič je v tem obdobju zmanjšal stroške, vendar Olimpija še nikdar v zgodovini ni doživela takšnega brodoloma kot v tej zimi.

Marko Popovič trdi, da bo vodstvo kluba hokejistom kmalu poplačalo zaostale obveznosti, saj se bodo sprostila finančna sredstva ljubljanske občine za tekoče koledarsko leto. Olimpija ima samo v tej zimi okoli 200.000 evrov dolga, vendar je Popovič prepričan, da bodo sezono uspešno pokrili. Še vedno ni vrgel puške v koruzo glede nastopanja v EBEL. »Vodstvo tekmovanja nas ne more kar prestaviti v alpsko ligo, saj bo o tem odločala skupščina Olimpije. Tako mučne sezone kot letos si resnično ne želimo več, a če nam bo uspelo zagotoviti vsa sredstva, podpiram nadaljevanje nastopanja v EBEL. S tem, da naj bi liga že zavrnila Olimpijo, nismo seznanjeni,« je povedal nekdanji hokejski sodnik Marko Popovič.