Bo povožena Olimpija tudi na tretji tekmi finala le opazovalka jeseniškega pohoda do enajste slovenske zvezdice? Železarji bodo imeli na tivolskem ledu (začetek tekme ob 19.15) prvi zaključni plošček za vrnitev državne krone v gorenjski hokejski hram.

Ustavljen pogon tivolskega kluba

Olimpija še nikdar v zgodovini finalnih dvobojev ni bila tako razglašena kot v letošnji sezoni, ko je zgolj na dveh tekmah prejela šestnajst zadetkov. Jesenice imajo finalno serijo na tri zmage povsem pod nadzorom, zato bodo tivolske tribune danes v rdečih barvah. Varovanci trenerja Nika Zupančiča so z igro, taktiko in pristopom doslej močno zasenčili Olimpijo, za katero se zdi, da je tik pred razpadom. V Tivoliju se je klubski pogon pravzaprav ustavil na vseh področjih, zato obstaja realna možnost, da bo Olimpija v prihodnji zimi ostala brez nastopov na mednarodnem prizorišču. Hokejisti nimajo podpore kluba, saj plače zamujajo že od septembra lani, vodstvo kluba s predsednikom Markom Popovičem na čelu pa se je očitno predalo, saj si finalnih tekem nihče ne ogleda. Na tivolski klopi že daljše obdobje ni niti zdravnika niti fizioterapevta, trener Bojan Zajc pa je naposled priznal, da tako mučne zime še ni doživel.

Jeseniški hokejisti v tem finalu z lahkoto polnijo mrežo Olimpije, ki je po skoraj dveh mesecih izgubila tekmovalni naboj in motivacijo. Peterica tujih hokejistov ne predstavlja dodane vrednosti, saj vsi komaj čakajo, da zapustijo kaotično Ljubljano. Nemoč Olimpije je bila še posebej opazna v zadnji tretjini nedeljskega gostovanja na Jesenicah, ko so pri lovljenju tekmeca sprožili le tri strele v okvir gola. Železarjem se pozna, da imajo več razpoloženih hokejistov, za državno lovoriko pa igrajo bolj sproščeno in navdahnjeno kot nazadnje v polfinalu alpske lige proti Asiagu, ki ga je v boju za naslov prvaka v tem tekmovanju s 4:1 v zmagah odpihnil Ritten. Vodilni strelec domačega finala je s petimi zadetki Jaka Ankerst, dva gola manj je prispeval učenec celjske hokejske šole Žan Jezovšek, ki je med vsemi jeseniškimi hokejisti v tej zimi nemara najbolj napredoval.

Zakaj HZS ne poišče zgleda v tujini?

Ob robu tekmovanja za slovenskega prvaka se vnovič porajajo dvomi o smiselnosti finalne serije, saj so Olimpija in Jesenice tudi letos sklenile mednarodno sezono v različnem časovnem obdobju, kar je ob pomanjkanju kakovosti v igralskem kadru eden od razlogov, da navijači spremljajo derbije brez pravega leska. V zadnjih letih se je vselej izkazalo, da je hokejska zveza neposrečeno določila urnik finala, saj eden od finalistov tudi več kot mesec dni brez resnih tekem čaka na nasprotnika. Slovenija bi zgled lahko poiskala v tujini, kjer je praksa v nacionalnih prvenstvih drugačna. Neavstrijska moštva v EBEL (Znojmo, Bolzano in Alba) se razen Olimpije po koncu nastopov na mednarodnem prizorišču denimo ne udeležujejo tekem za državno krono, enak sistem velja tudi za neruske predstavnike v KHL (Slovan Bratislava, Dinamo Minsk, Jokerit Helsinki…).