Luko Pozniča sem prvič srečal jeseni 1999 v Katmanduju, ko se je komaj dobro polnoleten vračal z večmesečnega potepanja po Himalaji in razlagal, da se namerava preživljati s svojo agencijo za aktivna potovanja. Gnala ga je ideja, da bi bilo super imeti službo, ki se je vsak ponedeljek zjutraj neizmerno veseliš. V Ljubljani sva se potem nekajkrat dobila na plezanju v Turncu in vsakič se je lahko pohvalil s poslovnim napredkom. Zdaj je njegov TrekTrek ena od najbolj uveljavljenih slovenskih agencij za trekinge in avanturistična potovanja, bodisi v Himalajo, na tropske plaže jugovzhodne Azije, v Patagonijo ali omansko puščavo.

»Naše goste druži želja po aktivnem odkrivanju sveta, prvinski izkušnji in doživetju, stran od ustaljenih vzorcev množičnega turizma,« pravi Luka Poznič. »Ko ugasnejo računalnik v službi, bi se radi v trenutku preslikali v drug svet, v divjino, k prvobitnim kulturam,« še pravi Luka, ki verjame, da je z ekipo sodelavcev v letih popotniških izkušenj in organizacije trekingov osvojil potrebna znanja za ustvarjanje domišljeno pripravljenih potovanj. »Pri naših destinacijah si želimo biti korak pred množičnimi turisti, pred trenutnimi trendi in knjižnim vodnikom Lonely Planet. Seveda zelo skrbimo za varnost, obenem pa nam je pomembno, da smo v divjini, na odmaknjenih koncih sveta, zmožni ustvariti 'udobne avanture',« pravi Poznič.

Več kot polovica gostov TrekTreka je stalnih, to pa pomeni, pravi direktor TrekTreka, da morajo biti v agenciji nenehno na preži za novimi destinacijami. Pri tem se – poleg privlačnosti in divjosti narave, ki jim je zelo pomembna – čedalje bolj zgledujejo po zapisih in pustolovščinah klasičnih popotnikov izpred stoletij, ki jih poskušajo v določeni meri poustvariti. Dragocen vir informacij so njihovi popotniškimi prijatelji z vsega sveta.

S kamelami po puščavi Gobi

Vendar pa TrekTrek ni zgolj pohodniška agencija, Poznič jo opredeljuje kot potovalno organizacijo za doživeta potovanja v malih skupinah. »Pri vsaj polovici naših potovanj ni potrebna posebna kondicija, bolj kot to je pomembna želja po aktivnem odkrivanju sveta,« pravi Luka. »Zmotno je tudi mnenje, da moraš biti za treking v Nepalu športni nadčlovek, dovolj je običajna hribovska kondicija in veselje do narave.«

Po ležerni zimi, ki so jo trektrekovci preživeli v tropih, prihaja na spored aktivnejša pomlad. »To je naš čas za trekinge v Nepalu, pohode v okolici Everesta, ki se jih veselim vsakič znova,« pravi Poznič. »Letos gremo v Himalaji tudi na precej ekskluziven trek v nekoč nedostopno kraljestvo Mustang, ki je čudovita zmes Tibeta in Nepala, predvsem pa je to potovanje v odmaknjene konce, v katerih se je ustavil čas.« Poleti bodo organizirali hit lanskega poletja, trekinge v Kirgiziji v srednji Aziji. »Spoznavali bomo nomade, hodili po čarobno lepih gorah, jezdili konje in preživljali večere ob tabornem ognju,« napoveduje Poznič. Naslednja v njihovem koledarju bodo zelena prostranstva Mongolije in jahanje dvogrbih bactrianskih kamel v puščavi Gobi, jesen pa bo predvsem v znamenju Mjanmara, Omana in Nove Zelandije.