Vlada oziroma ministrstvo za zdravstvo, predvsem ZZZS, plačuje torej »v imenu in za račun zavarovancev« izvajalce in tako nadzira zdravnike oziroma izvajalce in gospodarno vodi zdravstvo. Zato so to pravi naslovi za vprašanja, pobude in zahteve bolnikov in njihovih združenj in društev. Na ravni občin pa je za stanje zdravstva v zadovoljstvo občanov odgovorna tudi lokalna oblast z županom na čelu. Država in javno zdravstvo lahko delujeta le, če plačniki, to so državljani ali njihovi pooblaščenci, dosledno izvajajo zakonsko pravilo: »Vklopi razum, zahtevaj račun!«

Ker zdravstveni sistem deluje in temelji na sprejetih zakonih in predvsem deluje na podlagi javnih skupno zbranih sredstev zavarovancev in davkoplačevalcev, ki so tako nosilci sistema, je aktualna oblast (to so državni zbor RS in vlada kot tudi ZZZS) dolžna svojim »plačnikom« javno odgovarjati, tudi z računi. Pri tej komunikaciji z oblastjo državljanom pomagajo in služijo mediji, saj je to njihovo poslanstvo. V demokraciji in tržni ekonomiji je temeljno pravilo, da tudi zdravstvo deluje učinkovito in gospodarno v zadovoljstvo zavarovancev oziroma bolnikov.

Zdravniška stroka je samo del zdravstvenega sistema in ne vodi zdravstvenega sistema, saj zanj ni prva odgovorna. Za gospodarno in kakovostno zdravstvo so odgovorni tisti, ki so uzakonili sistem in morajo nadzorovati njegovo delovanje in rezultate, saj je to rezultat njihovega minulega dela. Potem so seveda odgovorne tiste ustanove, ki zbirajo davke in delijo proračunska sredstva in zbirajo prispevke državljanov ter gospodarijo z njimi v imenu državljanov. Menim, da je skrajni čas, da se preneha s pogosto demagogijo, kdo je prvi odgovoren za zdravstvo. Odgovorna je oblast, in ne zdravniki.

Tisti, ki čakajo na boljše čase, teh ne bodo dočakali, če ne bodo delovali in vztrajali, da jim oblast služi, ker jo plačujejo za to. Začnemo lahko kar pri poslancih in njihovih storitvah za državljane v poslanskih pisarnah. Vsi drugi pristopi, »zveze in poznanstva« vodijo v kaos in povzročajo nered, čakalne vrste, kar vse drago stane, največ pa nebogljene.

Sem bolnik s parkinsonovo boleznijo. Te dni je minilo 200 let, odkar je bila odkrita in opisana ta neozdravljiva bolezen, berem v glasilu Trepetlika Društva bolnikov s parkinsonovo boleznijo. Sem prizadet in razočaran. Pri tej neozdravljivi, a napredujoči bolezni so na Polikliniki v Ljubljani kontrolni pregledi stanja in napredovanja bolezni na skoraj 18 mesecev. Zdravniška stroka, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., pa resno opozarja, da bi morali biti kontrolni pregledi vsaj na 6 mesecev, da bi bolezen nadzorovali in lahko zadrževali njeno napredovanje.

Zato javno sprašujem »svojo zavarovalnico« oziroma ZZZS in predsednika odbora za zdravstvo državnega zbora RS, dr. Tomaža Gantarja, kdaj bomo bolniki s parkinsonovo boleznijo imeli kontrolne preglede o napredovanju bolezni na pol leta? Kaj je razlog, da že zdaj ni tako, čeprav bi jih bolniki nujno potrebovali, na kar opozarjajo tudi zdravniki?

Franc Mihič, Ribnica