To je prvo znamenje sistemske korupcije.

Ustavno sodišče je kljub zadostnim dokazom o koruptnem ravnanju, a zaradi postopkovnih napak v zadevi Patria oprostilo Janšo, s smešno obrazložitvijo, da Slovenija potrebuje vodjo opozicije. Ustavno sodišče je pred dnevi zadržalo dokaze proti poslancu SDS Andreju Širclju zaradi njegovega sodelovanja pri ustanavljanju slabe banke. Predsednik Pahor je na pobudo šefa SDS v ustavno sodišče predlagal Klemna Jakliča. Pri njegovi potrditvi v DZ je obilno sodelovala tudi SMC z Mirom Cerarjem na čelu. Za protiuslugo ne bo težav s kadri v SDH.

To je drugo znamenje sistemske korupcije.

Volilni sistem je zasnovan tako, da volimo politične stranke. Po volitvah zmagovalne stranke tvorijo koalicijo in sestavijo vlado. V vsaki vladi potekajo interesni boji za vpliv v sektorjih, kjer se obrača veliko denarja. To omogoča take zgodbe, kot je TEŠ 6, zdaj pa se nam obeta drugi tir. Civilna iniciativa in Duhovnikov strokovni tim sta dokazala, da je možno zgraditi drugi tir za pol milijarde evrov manj denarja.

To je tretje znamenje sistemske korupcije.

Stalnica je način vplivanja, ki smo ga uvozili iz Amerike in ima zveneče ime lobiranje. Lobisti vseh vrst, barv, političnih usmeritev hodijo okoli članov vlade, šefov strank, županov, predsednikov uprav in še koga. Za pridobitev poslov obljubljajo finančne koristi za posameznike in politične stranke. Spet je tu šolski primer Patria. V zapiskih umrlega Jožeta Zagožna je bila celo napisana formula delitve. Na limanice angleških novinarjev, ki so se izdajali za lobiste, se je ujel tudi naš evroposlanec Zoran Thaler.

To je četrto znamenje sistemske korupcije.

Naši evropski poslanci s častno izjemo Igorja Šoltesa in Tanje Fajon so gladko podprli sporni sporazum Ceta in bi tudi TTIP, če ga predsednik Trump ne bi blokiral. In to kljub zelo spornemu načinu pogajanj in močno spornih določil. Prav tako so skoraj vsi poslanci slovenskega parlamenta s častno izjemo poslancev ZL podprli Ceto. Tudi oni bi sprejeli TTIP. Korporacije, ki stojijo za temi sporazumi, bi zelo verjetno znale primerno nagraditi te sprejeme.

To je peto znamenje sistemske korupcije.

Ko sem bil kot otrok zdravljen v bolnišnici, je oče večkrat ob obisku prinesel sestram kavo in bonboniere, da so lepše ravnale z mano. Prav tako sem večkrat svojima sinovoma obljubil, da jima bom dal za bencin, če mi bosta pomagala pri delih v hiši.

To je šesto znamenje sistemske korupcije.

Ko sem se zavedel svojega koruptnega ravnanja, sem najprej pometel pred svojim pragom.

Ne pričakujem, da bodo to storili tudi predsednik Pahor, predsednik vlade Cerar, ustavni sodniki, člani vlade, člani koalicije, župani, predsedniki uprav in drugi. Zato predlagam sodržavljankam in sodržavljanom, da z njimi zadeve »uredimo« mi, ko bo čas za to (volitve).

Zdravko Petrič, Kostanjevica na Krki