Ena najstarejših velikonočnih jedi so jajca, pobarvana in okrašena z različnimi ornamenti. Pri nas velikonočna jajca različno imenujemo: pisanice, pisanke, pirhi, remenke, rumenice.

Jajce je najbolj naravna podoba rodovitnosti in simbol izvirov življenja v spomladanskem času, zato se je v zvezi s poslikavanjem in ornamentiranjem razvila bogata paleta ustvarjalnosti. V mnogih deželah poznajo različne velikonočne igre z jajci, kot so plesi, trkanje, pri nas pa tudi sekanje jajc in podobno. Otroci se radi igrajo gnilo jajce ali iščejo pirhe po hiši in vrtu. Kot so nam povedali v Mercatorju, ljudje še vedno najraje izberejo kokošja jajca, čeprav imajo v tem času pestro izbiro različnih vrst jajc, tudi prepeličja, najdete pa celo nojeva.

Da jajčna lupina med kuhanjem ne poči

Da bomo lahko ustvarili pisana velikonočna jajca, jih najprej skuhamo. Kuhamo jih počasi, če lupina poči, jajce namreč ni več uporabno za pirh. Jajca pred kuhanjem za nekaj časa postavimo na sobno temperaturo. Previdno jih zložimo v lonec, natočimo mrzlo vodo in počasi kuhamo do vrenja. Le tako se bo lupina počasi prilagajala na vedno višjo temperaturo in ne bo počila.

Nekateri vodi dodajo ščepec soli, drugi malo kisa, da preprečijo pokanje lupine. Jajca naj vrejo 30 sekund, nato posodo umaknemo z ognja in jo pokrijemo. Jajca naj stojijo v vreli vodi še 15 minut, ko posodo prestavimo v korito, pa pustimo čez jajca teči mrzlo vodo.

Naravno je vedno modno

Seveda je najlepši del velikonočnih praznikov ustvarjanje, ki okoli delovnega pulta ali jedilne mize navadno zbere vso družino. Barvanje jajc se pri majhnih otrocih res rado spremeni v packanje, zato pred ustvarjanjem zaščitite mizo, otroka pa oblecite v staro majico, ki jo boste lahko brez slabe vesti zavrgli. Namesto trdo kuhanih jajc lahko otrokom daste plastična jajca oziroma jajca iz stiropora, zamižite na eno oko in se sami posvetite drugim gospodinjskim opravilom.

Če se želimo izogniti barvanju z umetnimi barvami, nam narava ponuja vrsto možnosti, saj je za naravno obarvanje pirhov primerna skoraj vsaka hrana, ki pušča barvo na otroških oblačilih. Pri jajcih, kuhanih v čebulnih olupkih, sijaj lahko ustvarimo s kožico slanine.

Pri barvanju z naravnimi barvami je pomembno razmerje med barvilno sestavino in vodo. Računamo približno 1 deciliter vode na pest sestavine. Vodo in sestavine zavremo in pustimo, da na šibkem ognju vrejo od 15 minut do ene ure, odvisno od tega, kako močno barvo želimo. Seveda je barva vode mnogo močnejša od barve, ki se bo poznala na jajcih, ko jih bomo položili v obarvano vodo. Tako za rjavo barvo uporabimo črno kavo, za zeleno špinačo ali blitvo. Za sivomodro barvo deset minut kuhamo skodelico borovnic v štirih skodelicah vode. Odcedimo borovnice in v vodo namočimo pirhe. Rumeno barvo bomo dobili iz žličke kurkume v prahu in štirih skodelic vode. Za rožnato barvo potrebujemo na drobno narezano rdečo peso. Ko smo »zvarili« želene barve, jih prelijemo v posodice za barvo in jim dodamo žlico kisa za vsak deciliter barve. Ko jajca dosežejo želeno barvo, jih nežno vzamemo iz barve ter jih odložimo v embalažo ali na mrežico, kjer se bodo posušila. Posušena nato s krpico naoljimo z jedilnim oljem.

Lepa, modna, a samo za gledanje

Praznično vzdušje navadno pri ljudeh izzove tudi nekaj ustvarjalnega navdiha. Res je, da navadno taka jajca pozneje niso užitna, so pa zato lepa in primerna za okras praznične mize. Ena od kreativnih idej je ovijanje jajc z nitjo. Primerna je tanka volnena ali bombažna nit. Najprej nit nalepimo na vrhu kuhanega jajca in jo previdno ovijamo okoli jajca. Izberemo lahko različne barve, ki jih po želji kombiniramo.

Zelo modna so s svilo pobarvana jajca. Surovo jajce obrišemo z vlažno krpico, da odstranimo morebitno umazanijo. Najbolj intenzivno se bo svilnat vzorec poznal na belih jajcih, ki so slabše kakovosti, saj je običajno lupina teh jajc bolj porozna in dovzetna za barvo. Koščke prave svile narežemo na krpice velikosti 20 krat 20 centimetrov. Jajce ovijemo tako, da je barvno intenzivnejši del obrnjen proti jajcu; blago naj se tesno prilega lupini. Svilo zvežemo z elastiko in jajca damo v posodo s hladno vodo, dodamo dve žlici kisa in vodo zavremo. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in jajca kuhamo na zmernem ognju 25 minut. Vzamemo jih iz vode in počakamo približno pol ure, da se ohladijo. Odvijemo blago, jajca pa premažemo z jedilnim oljem.

Za barvanje je primerna čista svila, gosto tkana in čim bolj debela. Odlične so moške svilnate kravate, skoraj neuporabne ženske rutke.