Sredi lanskega decembra so se morali ekološki kmetje po dvanajstih letih delovanja ekotržnice na Glavnem trgu »umakniti« na novomeško tržnico, kar jih je zelo zmotilo. Pa ne zato, ker bi jim premik na le lučaj oddaljen Florjanov trg delal težave, ampak zato, ker na tržnici občina ni uredila, kar je obljubljala, pravi koordinatorka ekotržnice in predsednica Združenja ekoloških kmetov Dolenjske, Posavja in Bele krajine Marija Marinček. »V tisto umazanijo pač nismo hoteli iti. Dva meseca so potrebovali, da so za silo počistili in prepleskali. Želeli smo samo primerne pogoje. Verjamem, da bo s prenovo tržnice bolje, toda za nas, ekološke kmete, je zadeva v glavnem že izgubljena. Kmetje so enostavno šli drugam.«

Ekološki kmetje: »Potisnjeni smo dobesedno v kot«

Če jih je bilo na Glavnem trgu stalnih pet, včasih tudi sedem ali celo deset, ima zdaj stalno stojnico le še eden, nekaj jih pride občasno. Marinčkova našteva, kako jim je občina zagotovila ekokotiček v skrajnem kotu tržnice, stojnice so razmajane, brez polic, takoj zraven so konvencionalni kmetje, stranke tako po njenih besedah sploh nimajo normalnega dostopa do ekokotička. »Ob preselitvi smo želeli ohraniti svoj zunanji videz s tržnimi prikolicami, a nam tega niso odobrili, češ da želijo enotni videz tržnice. Kaj nam je drugega preostalo kot pristati na tiste razmajane klopi. Vsako večje mesto ima ekotržnico. Novo mesto, prestolnica Dolenjske, jo očitno izgublja,« razmišlja Marinčkova. Ob tem spomni, da so se leta 2004 s Florjanovega na Glavni trg preselili prav na pobudo takratnega župana Boštjana Kovačiča.

»Povsod so ekološki kmetje ločeni od konvencionalnih. Zdaj sicer smo ločeni, ampak hkrati dobesedno potisnjeni v kot.« Po besedah Marinčkove jih na občini pred preselitvijo niso povabili niti na pogovor. Na občini nasprotno pravijo, da so prodajalce ekoloških izdelkov večkrat obvestili o nameravani selitvi in se z njimi tudi pogovarjali o razlogih, med katerimi omenjajo novoletne prireditve v središču mesta, pa infrastrukturno prenovo Glavnega trga, občina je na tržnici želela tudi poenotiti ponudbo. »Tako imajo občani celotno ponudbo na enem, za to dejavnost namenjenem mestu,« pojasnjujejo in dodajajo, da so se ekološki kmetje s selitvijo strinjali. »Upoštevali smo tudi njihove predloge in želje.«

Dostop pogosto zaparkirajo vozila prodajalcev

Nad razmerami na osrednji novomeški tržnici je razočarana tudi starejša branjevka, ki se ne strinja s tem, da so se morali prodajalci kmetijskih pridelkov umakniti z zgornjega platoja. Ta je zdaj preplavljen s stojnicami z oblačili. »Na zgornjem platoju ni bilo nobenih stopnic, tukaj pa so. Poleg tega je dostop pogosto zaparkiran z vozili prodajalcev oblačil. Kako naj, denimo, mimo pride mamica z vozičkom? Nemogoče,« se je jezila gospa.

Na občini se zavedajo, da sam objekt in spremljajoča infrastruktura tržnice ne ponujata spodbudne osnove za krepitev ponudbe in obiska, hkrati pa načrtovane celovite obnove še lep čas ne bo. Zato so se odločili za »postopne izboljšave dotrajanega objekta in neugledne okolice«. Prva faza, to so temeljita vzdrževalna dela na odprtem, trikotnem delu tržnice, ki je bil običajno namenjen prodajalcem tekstila, so pri koncu. Sledijo vzdrževalna dela v zaprtem delu tržnice, ki naj bi jih zaključili do poletja. Med samimi deli naj bi tržnica po zagotovilih občine delovala nemoteno.

»Po obnovi bodo nove postavitve razbremenile spodnji prostor in povečale prodajne površine za ponudnike živilskih izdelkov,« pravijo. Hiško, kjer trenutno prodajajo sveče, bodo namenili prodaji mesnin. Posledično se bodo izpraznila prodajna mesta, namenjena prodajalcem sveže zelenjave in ekološkim ponudnikom. »Prav slednje vsebine so ena izmed prioritetnih ponudb novomeške tržnice in jim bomo posvečali posebno pozornost,« še zagotavljajo na občini, ki so obisk novomeške tržnice celo uvrstili v nabor turističnih produktov in aktivnosti ob letošnjem jantarnem letu.