Slovenska vojska mora biti naborniška, pa je v sobotnem Objektivu Dnevnika na dveh straneh s skorajda doktorsko disertacijo razložil magister Anton Peinkiher, prvi mož obveščevalnega oddelka vojaške obveščevalne službe že pred osamosvojitvijo. Ja, zanimivo branje, vendar kdo se bo potresel s pepelom in priznal zablodo naše obrambne strategije, dolge 27 let: predsedniki republike, ki so vrhovni poveljniki, predsedniki vlad, ministri za obrambo?

Preprosto ne razumem zveze veteranov, da so proti naborniški vojski. Sicer general Lipič v prispevku nasprotuje klasičnemu služenju vojaškega roka, ne razloži pa konkretnih rešitev. Sicer pa ne najdem definicije klasičnega služenja, zato menim, da se njegova strategija loči od predloga DeSUS v odtenku. Saj tudi ne more biti drugače, saj smo prehodili isto vojaško pot in smo v glavnem vsi veterani in vsi v DeSUS, hočeš ali nočeš.

V prispevku general Lipič celo predlaga kazensko odgovornost za tiste, ki so odgovorni za katastrofalno stanje na obrambnem področju. Ni problema, Tone jih je v svojem prispevku lepo taksativno naštel. Samo svinčnik, glave skupaj in napišimo ovadbo za oslabitev obrambne moči države. Jo bomo napisali tudi proti samim sebi, jaz osebno nimam slabe vesti. Vemo, kako se je začela slabiti obrambna moč slovenske države, pa so šli tisti, ki bi morali kaj ukreniti, molče s pogledom v tla mimo. Zopet govorim o nedovoljeni trgovini z orožjem, ki je postavila kriminalne temelje novi slovenski državi.

Čestitke brigadirjema Klemenu Medji in Toniju Turku pred dnevi za organizacijo 25. obletnice ustanovitve 530. Učnega centra na Vrhniki, kjer je kar nekaj generacij slovenskih vojakov odslužilo vojaški rok. Lepo pripravljeno, vendar na prireditvi nisem videl načelnika GŠSV niti predsednika ZVVS oziroma predstavnika ZVVS.

Mlada slovenska država ima vojaško izkušnjo v osamosvojitveni vojni. S skupnimi močmi organizirani v TO, milici, civilni zaščiti, zdravniških službah, pri gasilcih smo sovražnika odposlali v druge kraje. Leta 1991 ni bilo dvajsetletnika, ki ne bi znal rokovati s puško. Skoraj vsi zdravniki so bili rezervni častniki sanitete, vsi gasilci so odslužili vojaški rok. Boljšega obrambnega potenciala Slovenija v tistem trenutku ni mogla imeti.

Kaj pa sedaj, ko smo uničili večstoletno slovensko vojaško dediščino? Preprečujemo slovenskim fantom morebitno obrambo domovine.

Vid Drašček, Vrhnika