Leta 2004 se je Steve Sanchez, navdušeni voznik kolesa BMX, hudo poškodoval. Pri izvajanju trika je nerodno padel in postal hrom od pasu navzdol. Več let je prebil priklenjen na invalidski voziček, brez upanja, da bo še kdaj lahko hodil.

Nekaj let kasneje se je Sanchez s svojim vozičkom zapeljal v pisarno podjetja Suitx v Kaliforniji, pol ure kasneje pa že odkorakal iz stavbe. Podjetje Suitx je namreč razvilo robotsko obleko oziroma robotizirano zunanje okostje, ki ljudem pomaga pri premikanju.

Ena najlažjih in najcenejših

Podjetje je leta 2012 ustanovil podjetni profesor Homayoon Kazerooni z univerze Berkeley. S študentom robotike sta razvila robotsko okostje, ki sta mu simbolično nadela ime phoenix. Naprava je s svojimi 12 kilogrami eden najlažjih in najcenejših tovrstnih pripomočkov na trgu, čeprav cena sega vse do 40.000 ameriških dolarjev.

Njihov cilj je bil sprva razviti nekakšen hibrid med industrijskim in medicinskim pripomočkom, s katerim so želeli v glavnem pomagati otrokom. Otroci z nevrološkimi težavami namreč včasih potrebujejo intenzivne gibalne vaje, sicer lahko doživijo trajno paralizo udov.

Odlika robotske obleke je predvsem njena prilagodljivost, saj je primerna za vse tipe človeškega telesa, prav tako je lahko uporabna zgolj za določena mesta, recimo, če nekdo potrebuje pomoč pri gibanju samo enega kolena.

Pri rabi takega futurističnega pripomočka je pomembno, da se uporabnik ne prestraši. Upravljanje obleke je zato zelo enostavno. Posamezniku jo nadenejo tesno na telo, baterijo, ki omogoča do osem ur delovanja, pa oprtajo na hrbet. Hitrost gibanja obleke se upravlja z berglami, medtem ko motorji obleke simulirajo človeško hojo. »Naša naprava je zelo podobna telesnim opornicam, le da so te robotizirane in pomagajo pri gibanju,« na spletu pojasnjuje inženir obleke Bradley Perry. Gibanje, prehojeno razdaljo in še kup drugih podatkov pa ves čas spremlja posebna aplikacija, ki deluje na mobilnem telefonu lastnika.

Ne zdravi, ampak viša kakovost življenja

Podjetje SuitX je do zdaj večinoma pomagalo ljudem, ki imajo poškodbe hrbtenice in so po zaslugi obleke lahko ponovno shodili. »Bolezni res ne moremo pozdraviti. Lahko pa ljudem vsaj do neke mere povišamo kakovost življenja in hkrati preprečimo nove zdravstvene težave, ki jih povzroča nenehno sedenje v invalidskem vozičku,« poudarja direktor Homayoon Kazerooni.

Poškodovani Sanchez, ki smo ga omenili na začetku, je med tem postal eden glavnih ambasadorjev obleke. S phoenixom je že prepotoval svet in ozavestil dovolj ljudi in ustanov, da so te že začele spreminjati pogled na tovrstne robotske pripomočke. Odkar ima na voljo obleko, se je spuščal po jeklenicah, skakal z bungeejem in izživljal vse svoje fantazije, za katere je bil zaradi poškodbe hrbta sprva prikrajšan.