Umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin se je z režiserjem Tomažem Pandurjem pred dvema letoma že dogovarjala, da bi naredil baletno kreacijo za njihov ansambel. Z njim je še kot plesalka pred leti sodelovala v njegovi Šeherezadi, s katero so potem uspešno gostovali tudi v tujini. Po režiserjevi smrti se je z Livijo Pandur in koreografom Ronaldom Savkovićem dogovorila, da na ljubljanski oder prenesejo Pandurjevo stvaritev Simfonija otožnih pesmi, ki jo je režiser leta 2010 postavil v Državnem baletu v Berlinu s uveljavljenim baletnim solistom Vladimirjem Malakhovom. Pri nas bo to solist ljubljanskega Baleta Kenta Yamamoto, koreografu pa je kot asistentka pomagala Regina Križaj.

Sedem let pozneje postavljajo enako predstavo, a v drugačnem kontekstu, je povedala Livija Pandur, tudi avtorica libreta; v Pandurjevem duhu ob obletnici njegove smrti. Predstava po njenih besedah potuje po krvotoku človeškega, miselnega, emotivnega; potuje v času in spominu.

Balet v sedmih skicah bo v živo pospremila Tretja simfonija poljskega skladatelja Henryka Mikolaja Góreckega iz leta 1976. »Pri nas je ta simfonija redko izvajana, nazadnje so jo v devetdesetih igrali Simfoniki RTV Slovenija z maestrom Antonom Nanutom,« je povedala dirigentka Živa Ploj Peršuh. »Gre za izjemno repetitivno glasbo, dolgo 54 minut, ki poslušalcu ne pusti dihati do konca; polna je kanonov, melodija se nalaga v več registrih, plasteh. Tako baletniki kot glasbeniki že nekaj časa vadijo skupaj, eno brez drugega ne gre, ker je veliko prilagajanja,« je še povedala dirigentka. Sodelovala bo tudi operna solistka, na premieri Martina Zadro, v alternaciji pa Rebeka Radovan. V ta namen so močno okrepili godalno sekcijo, tej pa se bodo v manjšini pridružila pihala in trobila.

V ekipi je tudi Jaša Koceli, ki je s Pandurjem sodeloval že pri Faustu v ljubljanski Drami in takrat skrbel za luči. Tokrat je povedal, da je luč sicer za plesalce darilo, denimo lovi mimiko obrazov, v Pandurjevi postavitvi pa je lovil skulpturirano plesalčevo telo v prostoru. Pri delu mu je svetoval tudi lučni mojster berlinske postavitve, Juan Gómez Cornejo.