Sanacijo Agrokorja bo vodil Ante Ramljak. Med drugim je bil v preteklosti na čelu hrvaške izpostave CAIB, družbe v lasti Unicredit Bank za združitve in prevzeme. Do prevzema vodenja Agrokorja je bil Ramljak partner v družbi Texo Management, ki se prav tako ukvarja s prevzemi.

Po številnih pričakovanjih je hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković Ramljaka imenoval za posebnega pooblaščenca Agrokorja, tako kot določa novi zakon, ki so ga Hrvati v minulih dneh spisali po hitrem postopku za podjetja z več kot 5000 zaposlenimi in milijardo evrov dolgov. Po imenovanju novega vodstva so se računi Agrokorjevih hčerinskih družb sprostili, nove izvršbe pa niso več dovoljene.

Povrniti zaupanje in zagotoviti denar za plače

Ob svoji predstavitvi je Ramljak poudaril, da ga čaka zahteven proces: »Pred nami je bitka za Agrokor, njegove zaposlene, dobavitelje in upnike.« Po njegovih pojasnilih je prioriteta povrniti zaupanje bank upnic in dobaviteljev, pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pa zagotoviti sredstva za izplačilo plač zaposlenim.

Po imenovanju Ramljaka se je premier Plenković sestal z bankami upnicami in pojasnil, da so te pripravljene v prihodnjih dneh Agrokorju zagotoviti 150 milijonov evrov likvidnih sredstev. Prokuristka hrvaške družbe Kraš Marica Vidaković je povedala, da je med dobavitelji dogovorjeno, da Konzumove prodajalne napolnijo z blagom. Po dolgotrajni agoniji, ki ji ni bilo videti konca, so dobavitelji v petek zagrozili, da bodo do dogovora z bankami upnicami Konzumu dobavljali le še kruh.

Ramljak lahko po svoji izbiri imenuje tudi svetovalce. Na vprašanje, kakšna bo vloga družbe Alvarez&Marsal, ki jo je za prestrukturiranje Agrokorja pred nekaj tedni angažirala ruska državna banka Sberbank, je Ramljak odgovoril, da bodo lahko podali svojo ponudbo, nato pa se bo odločil, koga bodo izbrali. V zvezi z upravo Agrokorja, v kateri je poleg Ivice Todorića tudi njegov sin Ante, je pojasnil, da bo vloga nekdanjega poslovodstva izključno svetovalne narave.