Na Delavski svetovalnici ugotavljajo, da agencije za posredovanje dela nadure in razne stimulacije praviloma izplačujejo kar na roke. Da je izplačevanje v gotovini pri agencijskem del že prava folklora, pravijo tudi delovni inšpektorji, ob tem pa priznavajo, da so takšne davčne utaje zelo težko dokazljive. Anonimne prijave namreč ne zadostujejo; delavci bi se morali na Finančni upravi RS (Furs) izpostaviti z imenom in priimkom, česar pa zaradi strahu pred izgubo službe nočejo storiti.

Za naduro dobijo na roke 4 evre

Med agencijami, ki naj bi se po prepričanju Delavske svetovalnice in delovnih inšpektorjev izogibale plačilu davkov, je tudi Podjetje Tehnika, ki posreduje delovno silo ljubljanskim Magnetom – ugledni družinski firmi z okoli 200 redno zaposlenimi in 90 agencijskimi delavci, ki jo že tri desetletja vodi Albert Erman, podjetnik leta 2012 in letošnji prejemnik gospodarskega oskarja GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

Čeprav Erman trdi, da nadur v podjetju sploh ne prakticirajo in da morebiten presežek 40 tedensko določenih ur kompenzirajo s prostimi dnevi (enako zagotavljajo tudi v Podjetju Tehnika), pa pravijo agencijsko delavci drugače. »Kakšna kompenzacija neki? V Magnetih dobim le minimalno plačo, zato si sploh ne morem predstavljati, da ne bi delal nadur, pa čeprav te znašajo le skromne štiri evre,« nam je povedal agencijski delavec Podjetja Tehnika Ramiz (pravega imena in priimka si javnosti ne upa izdati). Podjetje Tehnika agencijskim delavcev po njegovih besedah izplačuje nadure na roke, medtem ko naj bi redno zaposleni na »friziranih« plačilnih listih zanje prejemali nekakšno stimulacijo. Na Delavski svetovalnici, kjer se s podjetjem Magneti in »njegovimi« agencijami ukvarjajo že več let, so trdno prepričani, da navedbe delavcev držijo. Na podlagi večjega števila pogovorov ocenjujejo, da opravijo agencijski delavci Podjetja Tehnika v Magnetih v povprečju med 50 in 70 nadur mesečno.

Magneti so stari znanec inšpektorata

Da se v Magnetih oziroma Podjetju Tehnika plačuje na roko, verjamejo tudi na delovni inšpektorji. Čeprav na inšpektoratu v zadnjih treh letih glede Magnetov niso dobili prijav, pa so med letoma 2012 in 2014 zaradi kršitev določil glede nadurnega dela, razporejanja delovnega časa in zagotavljanja tedenskega počitka delavcem v podjetju izdali štiri plačilne naloge v skupni višini 6600 evrov ter dve upravni odločbi, s katerima so poleg odprave omenjenih kršitev zahtevali tudi odpravo nepravilnosti glede osebne varovalne opreme ter glede varnosti transportnih in gibalnih poti v proizvodnih prostorih. V agenciji Podjetje Tehnika pa je inšpektorat med letoma 2012 in 2016 opravil pet nadzorov in ji zaradi kršitev pri izplačilih regresa izdal odločbo o prekršku in opomin, z upravno odločbo pa odredil vodenje evidenc s področja dela in socialne varnosti v skladu z zakonom.

Na inšpektoratu sicer ugotavljajo, da so se kršitve pri izplačilih za delo, ki so zadnja leta že sicer najpogostejša kršitev delovne zakonodaje, lani povečale kar za tretjino – z 3776 v letu 2015 na lanskih 5013. Največ kršitev je bilo pri izplačevanju regresa (1810), močno pa se je povečalo tudi število nepravilnosti glede kraja in načina izplačila plače, kamor spada tudi plačevanje v gotovini. Teh je bilo lani 789 ali 160 več kot leta 2015. Na inšpektoratu poudarjajo, da je plačevanje na roke dolgoročno v škodo tako delavcem, ki se jim takšno plačilo ne bo upoštevalo v pokojninski osnovi, kakor tudi vsem državljanom, »ki plačujemo davke in prispevke za takšne delavce in delodajalce, ki so s tem hkrati nelojalna konkurenca poštenim delodajalcem«.